- Peščanik - https://dev.pescanik.net -

Svetski dan slobode medija u Srbiji

Foto: Predrag Trokicić

U poplavi lažiranih brzometnih štrajkova glađu Vulina, Vesića, Martinovića i dr. i samohvale čiji će biti duži, brži, bolji, jedan pravi i ozbiljan štrajk nikako ne dospeva na prve stranice. Danas je osamnaesti dan otkako Maja Pavlović, direktorka novosadskog TV Kanala 9 štrajkuje glađu. Svoje razloge i zahteve objasnila je pismeno predsednici Vlade i predsednici Ustavnog suda Srbije:

 

„Poštovana predsednice Vlade,

Obraćam Vam se sa inicijativom da što pre organizujemo sastanak, kako bismo imali priliku da Vam iznesemo nagomilane probleme TV Kanala 9, Novi Sad, ali i ostalih lokalnih i regionalnih medija u Srbiji, koje je pod hitno potrebno rešiti, a koji su prouzrokovani nečinjenjem nadležnih državnih i pravosudnih organa.

Ja sam u štrajku glađu od ponedeljka 15.4.2019. godine. Danas je četvrti dan moga štrajka glađu. Ovo je moj drugi štrajk glađu u poslednih 11 meseci.

Nakon prošlogodišnjeg štrajka, kada nam je ugašen signal TV Kanala 9, Novi Sad, ja sam dobila uveravanja iz Ministarstva kulture, Ministarstva telekomunikacija i Ministarstva pravde da će hitno započeti rešavanje problema koje sam iznela. Nakon tih obećanja sam privremeno prekinula štrajk. Bili smo strpljivi godinu dana. Ništa nije ni počelo da se rešava. Mi pravnim putem pokušavamo da dođemo do rešenja i ne ide.

Da li je normalno da posle pet godina ne možemo da dobijemo presudu u Upravnom sudu, da li je normalno da naša inicijativa o ustavnosti i zakonitosti i ustavna žalba povodom taksi SOKOJ-a i OFPS-a stoje više od tri godine u Ustavnom sudu, da nam je sada blokiran račun presudama koje su zasnovane upravo na nezakonitostima zbog kojih smo pokrenuli postupke u kojima ne možemo da dobijemo presude, da ni Vrhovni kasacioni sud ne želi da zauzme pravni stav o članu zakona koji nas štiti, a da nam Prekršajni sudovi ne priznaju prava na troškove u postupcima u vezi sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama koji su rešeni u našu korist?

Prošle godine sam se jako trudila da izostavim politiku, jer sam smatrala da je ovo što nas muči isključivo i jedino u oblasti prava i ekonomije, a sada nakon što posle godinu dana od svih obećanja nadležnih ministarstava ništa nije rešeno, nemam drugo objašnjenje osim da i pravo i ekonomija u našoj Srbiji ne zavise od zakona, nego od političke volje, a da u ovom slučaju apsolutno ne postoji politička volja da se počne sa rešavanjem nagomilanih problema.

Ja ne mogu da nađem drugo obrazloženja za situaciju u kojoj se nalazimo, osim da se radi o obračunu države sa „nepodobnim“ medijem, koji se usuđuje da postavlja pitanja, koji emituje i mišljenja onih koji nisu u vlasti i prati građanske proteste. Zbog ovakvih i sličnih situacija je ugašeno već preko 40 medija u Srbiji. TV Kanal 9 postoji 20 godina i ja ću učiniti sve da ne doživimo istu sudbinu.

U nadi da ćete u što kraćem roku imati slobodan termin da nas primite,

Maja Pavlović, direktorka TV Kanala 9 Novi Sad“

 

Većina razloga je pravosudnog karaktera. Maja Pavlović tvrdi da Kanal 9 bezuspešno čeka odluku Upravnog suda više od pet godina, kao i odluke Ustavnog suda o inicijativama za ispitivanje ustavnosti i zakonitosti i o ustavnoj žalbi duže od tri godine. U međuvremenu, račun Kanala 9 je blokiran, jer je otpočelo prinudno izvršenje. Poslednje vesti o Maji Pavlović govore da je odlučna da štrajk glađu nastavi i da ona nema saborca koji bi je od toga odgovorio. Za razliku od Vulina, kojeg je njegov saborac i „vrhovni komandant“ od štrajka odgovorio, tj. naredio mu da se dalje ne glupira.

Jedini predstavnik države koji se ovim povodom oglasio, ako izuzmemo Gajovića, državnog sekretara, je Ana Brnabić koja je „spremna da pomogne“, ali „ne može da utiče na nezavisne i nepristrasne sudove“.

Prva koja je morala da se oglasi je ministarka pravde Nela Kuburović. Jeste da je još u avgustu prošle godine priznala da je Upravni sud preopterećen desetinama hiljada predmeta, te da je zato naše inventivno Ministarstvo pravde „uvelo“ aplikaciju eSUD putem koje se može podneti tužba u upravnom sporu, ali nekako to čudo digitalizacije nije pomoglo TV Kanalu 9. Kuburović, međutim, nije učinila ono što je mogla i morala, a što dotična aplikacija nikako ne može. Deo pravosudne uprave za koju je nadležno Ministarstvo obuhvata i „nadzor nad postupanjem u predmetima u propisanim rokovima“ (čl. 70. st. 4. Zakona o uređenju sudova). Taj nadzor je ministarka mogla organizovati još prvog dana kad je Maja Pavlović otpočela štrajk glađu, ali, eto – nekako to nije učinila. Ne zna šta će pre. Da li da hitno odgovori na nenadležna naređenja svog saborca o permanentnom pooštravanju krivičnog zakonodavstva, ili da nastavi plodonosan rad na pripremi srednjoročne strategije reforme pravosuđa, budući da je prethodna istekla krajem prošle godine, a da gotovo uopšte nije ispunjena, ili da obilazi „radove na rekonstrukciji Palate pravde u Beogradu“, ili da…

Potom bi za očekivati bilo da se javnosti obrati Jelena Ivanović, predsednica Upravnog suda, ili ako je ona zauzeta dugoročnom prezentacijom sudijske toge1, ima Upravni sud i svoju portparolku, koja bi mogla obavestiti javnost kakav to postupak Kanal 9 vodi pred Upravnim sudom, protiv kog upravnog akta i šta je smetnja za okončanje postupka u razumnom roku.

Iako se na togu već morala naviknuti, predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić nije do danas smatrala potrebnim da lično, ili preko lica „za odnose sa javnošću i lekturu“ (oba područja obuhvaćena jednim radnim mestom), obavesti javnost koje inicijative, odnosno kakvu ustavnu žalbu je podneo Kanal 9 i šta su bile smetnje za okončanje postupka u razumnom roku.

Ostali zahtevi van-pravosudne prirode, odnose se na visinu taksi koje Kanal 9 mora da plati SOKOJ-u i OFPS-u (Organizaciji proizvođača fonograma Srbije), te su time u nadležnosti Ministarstva kulture i medija, posredno dakle i Vlade, a i sami SOKOJ i OFPS u postupku naplate taksi vrše javna ovlašćenja i dužni su da javnosti daju potrebne informacije po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a ako informacije uskrate, tu je Poverenik… uups, pa Srbija nema Poverenika za informacije od javnog značaja.

Umesto svega, gluvo ćutanje i neodređena obećanja. Pravni sistem i pravosudni poredak su u blokadi. Ne samo za Kanal 9. Dok saborac drugačije ne naredi. Ali, Maja Pavlović nema saborca koji će je odgovoriti od štrajka glađu.

Predlažem da protest 1 od 5 miliona svoju narednu šetnju posveti Svetskom danu slobode medija i rutom šetnje naročito obeleži Ministarstvo pravde, Upravni sud i Ustavni sud – u istoj su ulici. Možda će bar malo pomoći da Maja Pavlović prestane tako očigledno da kopni.

Peščanik.net, 03.05.2019.

Srodni linkovi:

Ognjen Radonjić – Dupli aršin

Saša Ilić – Kanal 9


________________

  1. Kako rts.rs 28.10.2015. izveštava, prvu sudijsku togu je obukla upravo Jelena Ivanović, predsednica Upravnog suda i u toj prilici izjavila: „Nošenje toge tokom suđenja omogućava promovisanje visokih standarda sudijskog ponašanja, a samim tim to će uticati na ojačanje poverenja građana“. Odnekud naivno verujem da bi na poverenje građana u sudije najviše uticalo pravično suđenje u razumnom roku.
The following two tabs change content below.
Vesna Rakić Vodinelić, beogradska pravnica, 1975-1998. predaje na državnom pravnom fakultetu u Beogradu, gde kao vanredna profesorka dobija otkaz posle donošenja restriktivnog Zakona o univerzitetu i dolaska Olivera Antića za dekana. Od 1987. članica Svetskog udruženja za procesno pravo. 1998-1999. pravna savetnica Alternativne akademske obrazovne mreže (AAOM). 1999-2001. rukovodi ekspertskom grupom za reformu pravosuđa Crne Gore. Od 2001. direktorka Instituta za uporedno pravo. Od 2002. redovna profesorka Pravnog fakulteta UNION, koji osniva sa nekoliko profesora izbačenih sa državnog fakulteta. Od 2007. članica Komisije Saveta Evrope za borbu protiv rasne diskriminacije i netolerancije. Aktivizam: ljudska prava, nezavisnost pravosuđa. Politički angažman: 1992-2004. Građanski savez Srbije (GSS), 2004-2007. frakcija GSS-a ’11 decembar’, od 2013. bila je predsednica Saveta Nove stranke, a ostavku na taj položaj podnela je u aprilu 2018, zbog neuspeha na beogradskim izborima. Dobitnica nagrade „Osvajanje slobode“ za 2020. godinu.

Latest posts by Vesna Rakić Vodinelić (see all)