Nije lako ovih dana biti hadezeovac. Kako stvari stoje, pitanje je dana – dobro, godišnjeg doba – kad će otići u vražju mater i Vlada i Jadranka Kosor i Vladimir Šeks i cijeli HDZ. Odani koalicijski partner iz HSS-a Josip Friščić najavio je, eto, da će izbori biti u studenom, pred svinjokolju. Nije, istinabog, precizirano hoće li izbori biti organizirani prije svinjokolje, ili svinjokolja poslije izbora, ali HDZ-u u svakom, dakle i u najboljem slučaju, rok istječe potkraj godine.

Nije, kažem, u toj atmosferi lako biti hadezeovac. Popularnije je danas u Hrvatskoj biti homoseksualni Srbin na čelu Vojnog ordinarijata, nego član HDZ-a. Već sutra pitat će ih poznanici, prijatelji, rodbina, djeca i policija što su radili u toj zločinačkoj organizaciji, a oni će nemušto zamuckivati, vrdati i okolišati.

Evo stoga kratkog priručnika za hadezeovce, s trinaest dovoljno jakih razloga zbog kojih su bili u HDZ-u:

1.   Da, bio sam član HDZ-a, ali isključivo zato da bih taj nenarodni, bolesni i nakaradni sustav razarao iznutra.
2.   Da, bio sam član HDZ-a, jer je to bio jedini način da dobijem posao i prehranim obitelj.
3.   Da, bio sam član HDZ-a, ali ubačen u njihove redove kao špijun i ilegalac.
4.   Da, bio sam član HDZ-a, i to zato što sam samo tako mogao dobiti oružje za ustanak.
5.   Da, bio sam član HDZ-a, kao što bi bio svatko da mu upere pištolj u potiljak.
6.   Da, bio sam član HDZ-a, ali samo zato jer je to bio jedini način da upišem fakultet i danas budem koristan narodu.
7.   Da, bio sam član HDZ-a, ali da nisam bio ja, bio bi netko puno gori.
8.   Da, bio sam član HDZ-a, ali sam izbačen zbog zalaganja za svjetsku socijalističku revoluciju.
9.   Da, bio sam član HDZ-a, jer su svi pravi drugovi otišli u HDZ.
10. Da, bio sam član HDZ-a, ali nikad nisam platio članarinu.
11. Ne, nikad u životu nisam bio član HDZ-a, osim jedanput, i to samo deset godina.
12. Ne, nikad nisam bio član HDZ-a.
13. Ne, nikad nisam bila član HDZ-a. Vi vjerojatno mislite na moju sestru blizanku, ona se isto zove Hloverka.

To što ćete već sutra slušati hadezeovce kako u lisicama plaču da imaju ženu, djecu, nedovršenu urbanu vilu i deset hektara voćnjaka koje valja obraditi, zaklinjući se da nikad nisu ni glasali za HDZ, a kamoli bili članovi te bande – “Vi vjerojatno mislite na mog oca”, mucat će pred istražnim povjerenstvom, “on se isto zvao Andrija Hebrang” – bit će, dakako, smiješno, ali ne i strašno. Reći ću vam što je strašno.

Strašno je to što sam gornje retke, sa bolno aktualnih “trinaest dobrih razloga zbog čega ste bili u HDZ-u”, napisao i u ovim istim novinama objavio prije više od jedanaest godina, u prosincu 1999. godine.

Slična je atmosfera vladala Hrvatskom u ono vrijeme, pred glasoviti trećesiječanjski izborni prevrat – uložite li mali napor, sjetit ćete se tih dana – samo što su zagrebačkim ulicama umjesto demonstranata šetali pogrbljeni hadezeovci, u dugačkoj koloni čekajući da odaju posljednju poštu dr. Franji Tuđmanu. U lakiranom kovčegu zajedno s Prvim Predsjednikom Sviju Hrvata pokopan je tada i cijeli taj populistički ratnoprofiterski projekt – mislili ste naivno, jedva čekajući da izađete na izbore, zakucate u taj kovčeg posljednji čavao i čujete kako će se sad svi ti Canjuge, Pašalići, Šeksovi i Hebranzi pravdati pred strogim sudom historije.

– Čekaj, čekaj – prekinut će vas zbunjeno vaše dijete, znatiželjni i tek punoljetni klipan što je dotad cijelo vrijeme nešto prtljao po Facebooku. – Zar je HDZ već jednom bio izgubio izbore???

– Pa… tehnički, da – mucat ćete vi. – Ali davno je to bilo.

– Znači, HDZ nije na vlasti neprekidno od 1990?!?!? – iskreno će se šokirati vaše dijete, dovoljno mlado da bude uvjereno kako je vječni HDZ na vlasti cijeli njegov život, a dovoljno punoljetno da ga više ne možete poslati u sobu da gleda Teletubbiese. – Pa kad je to bilo, kad ste ih smijenili s vlasti?

– Dvijetisućite. Ali to je bilo drugo, tada nismo glasali “za”, nego “protiv”, glasali smo protiv ratnoprofiterske, kriminalne bande koja je kriminalnom pretvorbom i korupcijom opljačkala Hrvatsku – krenut ćete objašnjavati i odmah se ugristi za jezik.

– Stari, reci da se zajebavaš – nasmijat će se na to vaš naglo izrasli mali kreten. – HDZ je već jednom izgubio izbore zbog istih stvari zbog kojih i danas?!?

– Nije to baš tako jednost…

– Pa kad ste onda opet glasali za njih???

– Uf – odmahnut ćete vi rukom. – Puno kasnije.

– Kad puno kasnije? – uporan je mali debil, ovako dok se zlurado kezi, ista majka.

– Štajaznam, za trčtr gdn.

– Za koliko???

– Za tri, četiri godine.

– Znači, već na prvim sljedećim izborima?

– Ne… valjda – igrat će vam očni živac. – Otkud ja znam.

– Stani, stani – prekinut će vas to slinavo mladunče hijene što baš ne zna kad je dosta. – Hoćeš reći da ste HDZ zbog kriminala, pretvorbe, pljačke i korupcije već jednom smijenili s vlasti, i da ste onda na prvim sljedećim izborima opet glasali za njih??!?

Gledat ćete nemoćno kako se to iskeženo punoljetno čudovište glasno smije, gledat ćete kako se smije tako iritantno da ćete poželjeti da Hrvatska sad, ovoga trenutka zarati sa Srbijom, pa da ga vojska pošalje u Bosnu.

– Ja nisam – izvući ćete onda iz rukava očajničkog asa. – Nikad nisam glasao za HDZ.

– Tata – pogledat će vas golobradi majmun podrugljivo sažaljevajuće. – Dao si mi ime Franjo Gojko.

– To je po Franciscu Goyi – bit će prvo čega ćete se dosjetiti. – Uostalom, sad će ti Teletubbiesi.

– Strašno – zaključit će vaš punoljetni monstrum diskusiju, pa se cereći vratiti na Facebook, da svima tamo obznani kako ste nepojamno glupi i kako ste već jednom, prije desetak godina, njegovo društvo to i ne zna, kriminalce i lopove iz HDZ-a istovarili na deponij povijesti, i onda već na prvim sljedećim izborima opet radosno glasali za njih, za istog Šeksa, Hebranga i Bebića, za istog Sanadera što je bio predstojnik Tuđmanova ureda, i istu Jadranku Kosor koja je devedesetih bila potpredsjednica Tuđmanovog HDZ-a.

Ne znaju to ovi klinci, a i vi nerado pričate o tome, o onome čuvenom pismu kojim je isti taj HDZ samo četiri godine kasnije pobijedio na izborima, obećavajući te 2003. godine da će “pokrenuti Hrvatsku”, da će – podsjećam i doslovno prepisujem – “povećati proizvodnju novom gospodarskom politikom”, “povećati zaposlenost oživljavanjem domaće proizvodnje”, “pokrenuti nacionalne razvojne projekte”, “postati prijateljem malog i srednjeg poduzetnika”, “otvoriti nove mogućnosti u mirovinskom osiguranju”, “osigurati potpunu slobodu medija”, “povećati učinkovitost pravosudnog sustava”, “ukloniti birokratske prepreke i građanima jamčiti pravovremeno rješavanje zahtjeva”, “ubrzati pregovore za ulazak Hrvatske u Europsku uniju do 2007”, ponavljam, “do 2007”, te – ovo će vam se, obzirom da ste uspješno zaboravili, osobito svidjeti – “kažnjavati korupciju brzo, oštro i bez iznimki”.

Pa je odjednom ponešto razumljivije zašto HDZ i njegovi partneri odbijaju otići prije vremena, najavljujući da će se izbori održati tek negdje pred svinjokolju.

To je zato – sad vam je jasno – da se svinje još malo utove.

 
Ovaj tekst je objavljen pod naslovom: Kratki predizborni priručnik za buduće bivše hadezeovce.

Globus, 15.03.2011.

Peščanik.net, 31.03.2011.