Ministarstvo spoljih poslova Sjedinjenih američkih država je danas saopštilo da je donelo odluku o dodeljivanju „zelene karte“ svim stanovnicima Srbije.

Budući da se se za dobijanje zelene karte putem američke lutrije svake godine prijavi rekordan broj građana Srbije, američki nacionalni zavod za statistiku je izračunao da će ovim tempom za nepunih dvadeset godina svi građani Srbije dobiti zelenu kartu po normalnoj proceduri. Ministarstvo spoljnih poslova Amerike je zbog ovog neobičnog fenomena rešilo da napravi izuzetak i svim stanovnicima Srbije dodeli boravišnu dozvolu koja omogućava i dobijanje zaposlenja na američkom tlu.

Zemlje poput Rusije, Kine i ostalih velikih zemalja iz kojih stiže gotovo isti broj aplikacija za boravišnu dozvolu kao i iz Srbije, su izrazile negodovanje zbog ove odluke američke vlade. Državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila kako je ovaj potez učinjen tako da bi narednih godina, kada Srbi ne budu učestvovali, i građani drugih zemalja imali neke šanse za dobijanje zelene karte. Ovaj presedan je učinjen i zato da bi se rasteretila američka državna administracija koja je svake godine gubila minimalno dve nedelje samo na sortiranje prijava iz Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio kako smatra da je ova odluka Amerike razuman potez, kao i da veruje da niko od građana Srbije ne želi da ostane da trajno živi u Americi, već da svi žele „samo da rade nekoliko godina kako bi zaradili dovoljno para da kupe stan u Beogradu na Vračaru“, kao i da „steknu pravo na američku penziju od koje se na Vračaru može sasvim pristojno živeti.“ Predsednik je bio nedostupan za više izjava jer „ima rezervisanu avionsku kartu za sutra i mora da se pakuje.“

Svih osam miliona građana Srbije, prema najnovijim izveštajima, vrše poslednje pripreme pred odlazak na privremeni rad u Americi, gde će u početku najverovatnije ostati kod rođaka i prijatelja iz Čikaga, a za kasnije će se već nekako snaći.

 
Njuz.net, 09.11.2010.

Peščanik.net, 13.11.2010.