“Železnice Srbije” svojim međunarodnim aktivnostima i uz punu pomoć nadležnih državnih organa, sprečile su da takozvane Kosovske železnice postanu član Međunarodne železničke unije (UIC) i Zajednice evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER), – izjavio je generalni direktor “Železnica Srbije” mr Milanko Šarančić.

Tokom prošle nedelje, u Berlinu su održane Generalne skupštine ove dve najznačajnije međunarodne železničke organizacije. U radu Generalnih skupština učestvovala je i delegacija “Železnica Srbije”, na čelu sa generalnim direktorom Milankom Šarančićem.

Takozvane Kosovske železnice podnele su zvaničan zahtev za prijem u članstvo Međunarodne železničke unije i CER-a. Međutim, zahvaljujući stavu ministra inostranih poslova Srbije, železničkoj diplomatiji i našim intenzivnim aktivnostima, ovi predlozi nisu se našli na dnevnom redu Generalnih skupština, čime je inicijativa takozvanih Kosovskih železnica u potpunosti odbačena i propala, – ističe Šarančić.

Inače, na Generalnim skupštinama UIC-a i CER-a diskutovano je o nizu pitanja od značaja za razvoj železničkog saobraćaja u Evropi.

 
Železnice Srbije, 30.09.2008.

Peščanik.net, 07.11.2008.