Normalizacija odnosa Prištine i Beograda napreduje „opipljivo” i „suštinski” no konačnog dogovora još uvek nema, sledi iz nejasnih ali optimističnih izjava koje su agencije uspele da pokupe kasno noćas nakon petočasovne radne večere Hašima Tačija i Ivice Dačića sa Ketrin Ešton u Briselu.

Premijer Kosova je rekao da se nada da će „primenom aprilskog sporazuma obe strane biti nagrađene zasluženim napretkom u sklopu svojih težnji za evro-atlantsku integraciju”.

Tači je bio nešto konkretniji kada je rekao da je tokom „veoma konstruktivnog” razgovora na stolu bio i predlog o lokalnim izborima na kojima će moći da učestvuju i građani sa severa Kosova. Sem izbora, razgovaralo se i o policiji, posebno o osetljivom pitanju regionalnog komandira policije na severu.

Jedna od ključnih tema za Beograd, zbog koje su opozicione stranke na Kosovu prošle sedmice iz parlamenta izašle na ulicu, predstavlja zahtev za amnestiju kosovskih Srba. Nagađanja o tome hoće li ovaj plan pored neplaćenih računa za komunalije eventualno obuhvatiti i zločine koje su pripadnici srpskih snaga počinili tokom sukoba 1998. i 1999. godine, zasad su prepuštena lokalnim medijima.

„Ostvarili smo napredak o pitanju amnestije a dvojica ministara pravde su nastavili raspravu s ciljem da se dođe do rešenja ovog pitanja”, rekao je Tači novinarima.

Radne grupe nastaviće razgovore o telekomunikacijama već danas, a sledeći sastanak dva premijera zakazan je za 8. juli.

Visoka predstavnica Evropske unije istakla je da će izvestiti zemlje-članice da su „dve strane učinile opipljive korake ka vidnom i postojanom poboljšanju svojih odnosa”. Prilika za čitanje povoljnog izveštaja koji bi Ketrin Ešton i evropski komesar Štefan File trebalo da napišu danas, ukazaće se već naredne sedmice, na sastancima Saveta ministara Evropske unije i Evropskog saveta.

Nagrada koju Tači pominje primaoci su precizno definisali: Kosovo očekuje datum za početak pregovora o sporazumu o pridruživanju, Srbija datum početka pregovora o prijemu.

Beograd zna i kada želi svoju nagradu – 28. juna, na 624. godišnjicu Kosovskog boja.

 
Izvor: agencije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 21.06.2013.