Pristalice vladike Artemija predvođene monasima iz duhovno-rehabilitacionog centra Crna reka potukli su se u Gračanici sa monasima koji podržavaju odluku Sinoda SPC o razrešenju vladike Artemija i postavljanju vladike Atanasija na njegovo mesto.

Grupa monaha koja podržava Artemija pokušala je da uđe u Gračanicu u nameri da zaštiti razrešenog episkopa. Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, došlo je do tuče, a kosovska policija i KFOR su razvojili dve grupe monaha.

Trojica episkopa, Artemije, Atanasije i Teodosije, nalaze se u manastiru, ali u odvojenim prostorijama i međusobno ne komuniciraju.

Vladika Artemije je u saopštenju na sajtu eparhije poručio da se u eparhiji „sprovode čistke na brutalan i bezobziran način“. On kaže da su Atanasije i Teodosije odmah po njegovoj smeni započeli „lomljenje brava i obijanje privatnih prostorija“.

Artemije kaže da su liturgiji koju je u Gračanici služio vladika Atanasije prisustvovali „samo Srbi koji su izašli na izbore Hašima Tačija“.

Podršku vladici Artemiju dali su Srpsko nacionalno veće KiM i Srpsko nacionalno veće severnog Kosova koji smatraju da je razrešenje Artemija „zaokruživanje nezavisnosti Kosova i deo plana kako bi se razbio poslednji i najjači stub srpstva.“

 
Peščanik.net, 14.02.2010.