Centar za praktičnu politiku (CPP) upozorava vlast da zabranom Parade ponosa direktno krši osnovna ljudska prava i priznaje da nema snagu da obezbedi poštovanje Ustava države Srbije. CPP poziva organizatore Parade ponosa da podnesu tužbu protiv Srbije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije ako vlast zabrani Paradu ponosa.

Najavljena zabrana održavanja Parade ponosa predstavlja grubo kršenje Ustava Srbije, važećih zakona, ali i preuzetih međunarodnih obaveza. Ustavni sud Srbije nadležan je da odlučuje u slučajevima kršenja ljudskih prava i on predstavlja pravu adresu pred kojom se mora utvrditi da li u Srbiji postoji pravo na slobodno okupljanje ili ne.

U jednoj od svojih presuda („Doktori za život“ protiv Austrije), Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naglašava: „…da demonstracije mogu ljutiti ili vređati osobe koje se protive idejama koje demonstranti zagovaraju. Sa druge strane, učesnicima demonstracija se mora omogućiti da održe demonstracije bez straha da će biti podvrgnuti fizičkom nasilju od strane neistomišljenika. Takav strah može odvratiti udruženja ili druge grupe koje koje dele zajedničke ideje od javnog iznošenja mišljenja o kontroverznim društvenim pitanjima. U demokratiji pravo na kontra-demonstracije se ne može proširiti do te mere da ugrozi upražnjavanje prava na demonstracije.“

CPP posebno upozorava na opasnost pogrešno usmerenog optuživanja za ovo grubo kršenje ljudskih prava. Krivci se ne mogu i ne smeju tražiti u lokalnim ili samo policijskim funkcionerima, jer se time amnestiraju pravi krivci. Odgovornost za kršenje ljudskih prava i Ustava Srbije mora preuzeti Vlada Republike Srbije i predsednik Boris Tadić kao najuticajnija politička ličnost u državi.

 
Policy Center – Centar za praktičnu politiku, 01.10.2011.

Peščanik.net, 01.10.2011.