Udruženje “Ateisti Srbije” najoštrije osuđuje brutalno ubistvo Nebojše Zarubca za koje je osumnjičen protojerej SPC Branislav Peranović. On je široj javnosti poznat više godina po tome što je u svrhu tretmana koristio brutalno fizičko zlostavljanje nad štićenicima centra Crna Reka, koji je radio pod okriljem manastira SPC.

Podsećamo javnost da je država, tj. tadašnji ministar a sadašnji premijer Ivica Dačić, memorandumom o saradnji SPC i MUP javno podržao rad ovakvih centara pod okriljem SPC, u kojima se najbrutalnije krše osnovna ljudska prava. Štićenici su, pored obavezne indoktrinacije, izloženi nestručnom osoblju i kvazimedicinskom tretmanu koji niko ne kontroliše. Bolesti zavisnosti su ozbiljan zdravstveni i društveni problem kojim se medicinska nauka bavi dugi niz godina i u svetu i kod nas. Rešavanje tog problema zahteva stručnost i nadzor, a ne nadrilekarstvo i metode zasnovane na religijskim dogmama.

Pozivamo javnost da se založi za intervenisanje od strane države i zatvaranje ovakvih centara, kako se psihofizičko zdravlje štićenika ne bi i dalje ugrožavalo. Pozivamo državu da se ozbiljno posveti problemu bolesti zavisnosti, pre svega prevencijom, a zatim otvaranjem novih i podrškom postojećih centara za lečenje zavisnika od droge, u kojima rade stručno osposobljeni za taj posao.

 
Ateisti Srbije, 07.08.2012.

Peščanik.net, 07.08.2012.