Inicijativa mladih za ljudska prava podnosi kaznenu prijavu protiv tajnika zagrebačkog ogranka Hrvatske čiste stranke prava, Ivana Škrleca jer je Inicijativi poslao prijeteću poruku. U poruci je Škrlec zaprijetio fizičkim napadom zbog postavljanja spomen ploče u Kninu.

Škrlec je u poruci koordinatoru Inicijative napisao sljedeće: Ovim putem obećavam da ću ili osobno ili uz pomoć Hrvata prvom prilikom kada ću prolaziti kroz Knin srušiti ploču koju ste postavili, vi djeco jugo-četničko-partizanskog šljama. A tebi osobno poručujem – ne dao ti Bog da te sretnem i prepoznam ikada, jer se nećeš dobro provesti. Poruka je potpisana ustaškim pozdravom Za dom spremni.

Spomen ploča žrtvama Oluje koju je Inicijativa mladih za ljudska prava postavila u Kninu maknuta je na zahtjev uprave grada Knina.

Inicijativa je, povodom petnaeste obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja postavila spomen ploču žrtvama u Kninu, uz cestu kojom su kninske izbjeglice bježale prije petnaest godina. Iako nismo uspjeli dobiti dozvolu za postavljanje ploče, izrazili smo nadu kako ju niti administracija grada Knina niti građani neće maknuti zbog njezinog značaja u priznanju stradavanja civila u operaciji Oluja.

Međutim, raspolažemo informacijom da su ploču maknule komunalne službe na zahtjev gradonačelnice Josipe Rimac. Inicijativa će od grada Knina zatražiti povrat spomen ploče te ju pokloniti udrugama civilnih žrtava Oluje.

Vladin ured za ljudska prava najavio je Inicijativi da će postavljanje spomen ploče tretirati kao nenamjensko trošenje sredstava jer je Inicijativa na spomen ploči napisala kako je postavljena uz financijsku potporu Vlade RH.

Naime, Inicijativa je od Vlade RH preko javnog natječaja dobila novac (približno 3.000 eura) za projekt poticanja aktivizma mladih za suočavanje s prošlošću u ratom pogođenim zajednicama. Dio novca namjenjen je akcijama koje doprinose procesu demokratizacije i suočavanja s prošlošću.

Inicijativa nije prekršila nijednu stavku Ugovora koji je potpisala s Vladinim uredom za ljudska prava jer same akcije nisu bile opisane u projektnom prijedlogu niti u ugovoru. Inicijativa je samo naglasila činjenicu kako je ploča postavljena sredstvima dobivenima na spomenutom natječaju.

YIHR Hrvatska, 06.08.2010.

Peščanik.net, 06.08.2010.

OLUJA