Antifašistkinje i antifašisti u akciji održali su u nedelju 25. oktobra drugu javnu akciju kojom se najavljuje protest zakazan za 9. novembar – na Dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije i godišnjice Kristalne noći.

Simboličnom promenom naziva pojedinih beogradskih ulica najavljena je trasa marša – okupljanje će biti na Trgu generalnog štrajka (Trg Nikole Pašića), a šetnja će se odvijati Bulevarom Antifašizma (Terazijama), Izbegličkom ulicom (Kolarčeva ulica), Trgom ženskog oslobođenja (Trg republike), Kvirskom ulicom (Vasina), Romskim trgom (Studentski trg) – do Platoa solidarnosti (Akademskog platoa).

Ovim povodom, iskorišćena je prilika da se istaknu univerzalne vrednosti najavljenog skupa, kao i da se ukaže na najranjivije grupe naših sugrađana kojima je preko potrebna solidarnost čitavog društva.

Takođe, skrećemo pažnju na veoma ozbiljan i poguban političko-kulturološki fenomen istorijskog revizionizma – prekrajanja i krivotvorenja prošlosti, koji se na najvulgarniji način preslikao na mapu Beograda.

Kraj akcije na Akademskom platou obeležio je manji incident, kada je grupa od oko pet neonacista koji su statirali na snimaju filma „Revolt“, pocepala sve antifašističke plakate kojima je Plato prethodno oblepljen. Ekipi filma, koja je zatim obaveštena da su među njima autentični neonacisti, nastavila je snimanje bez njihovog udaljavanja.

 
Antifašistkinje i antifašisti u akciji, 26.10.2009.

Peščanik.net, 26.10.2009.