U četvrtak 12.05., u 20.00, održaće se predstavljanje romana Ultramarin Milete Prodanovića u Domu kulture Studentski grad, Bulevar dr Zorana Đinđića 179.

Mileta Prodanović (1959) je poznati beogradski pisac i slikar. Objavio je knjige proze Večera kod Svete Apolonije, Novi Klini, Putopisi po slikama i etiketama, Pas prebijene kičme, Nebeska opera, Pleši čudovište na moju nežnu muziku, Crvena marama, sva od svile, Ovo bi mogao biti Vaš srećan dan, Vrt u Veneciji, Eliša u zemlji svetih šarana, Kolekcija, Agnec, Hermelin, kao i knjigu eseja Stariji i lepši Beograd, koja je doživela nekoliko izdanja. Prevođen je na desetak jezika i dobio je nekoliko značajnih književnih nagrada, među kojima je poslednja Todor Manojlović za moderni umetnički senzibilitet. Kao likovni umetnik je izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi.

Novi roman Milete Prodanovića Ultramarin objedinjuje obe umetnikove vokacije. Sastoji se iz dve knjige od kojih jedna sadrži tekst roman (roman bez slika), a druga donosi fotografije, slike i kolaže koji su u vezi sa tekstom, ali bi mogli i zasebno da se čitaju/gledaju kao svojevrsni piktoralni roman (roman bez reči). Ultramarin otvara jedan novi pogled na piščevo pripovedno umeće, prikazujući ga kao majstora intimističke, autobiografski intonirane i toplinom prožete proze, koja tematizuje duboko lične, porodične doživljaje, dotičući trenutke apsolutne sreće i vrhunske lepote.

 
Dom kulture Studentski grad, 11.05.2011.

Peščanik.net, 11.05.2011.