Ustavni sud Srbije održaće pripremnu sednicu o zahtevu zamenika republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića za zabranu 14 ekstremnih navijačkih grupa.

Sudija izvestilac u tom predmetu sačinio je referat, a pripremne sednice su prema Pravilniku o radu suda zatvorene za javnost.

Radovanović je pre godinu dana podneo predlog za zabranu delovanja 14 ekstremnih navijačkih podgrupa klubova “Partizana”, “Crvene zvezde” i “Rada”.

On je predložio njihovo brisanje iz registra “zbog delovanja koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje”.

Zabrana se traži za podgrupe upisane u Registar udruženja, društvenih i političkih organizacija “Alkatraz”, “Belgrejdbojs “, “Ludaci Padinska Skela”, “Ultra bojs”, “Ultras”, “Anti Romi”, “Saut femili” , “Hed hanters” , “Iriću-ćibili-NBG”, “Šedovs”, “Ikstrim bojs”, “Čuvari časti”, “Brejn demidž”.

Radovanović, koji je u vreme podnošenja zahteva bio vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca, ranije je najavio da bi naredni korak bila i zabrana najekstremnijim pripadnicima tih grupa da posećuju sportske priredbe, ističući da je cilj suzbijanje nasilja ne samo na sportskim priredbama, već i na ulicama i gradovima Srbije.

 
B92, 13.10.2010.

Peščanik.net, 13.10.2010.