Još jedna epizoda “smirivanja kostiju Karađorđevića”, kako je patrijarh SPC nazvao prikupljanje posmrtnih ostataka članova dinastije rasutih po svetu, odigrala se proteklog vikenda u kraljevskom letnjikovcu na Oplencu. Tom prilikom, otvoreno je “večno počivalište” za kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljicu Aleksandru, kraljicu Mariju i kraljevića Andreja.

Osim verskih lidera, prestolonaslednika, prinčeva i kneginja nepostojeće države, okupljenih oko nepostojećeg trona, pomenu i sekundarnoj sahrani prisustvovali su i izaslanici Republike – predsednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić sa svitom.

Simbol istorijskog trenutka, ujedinjenja naroda u zajedništvu države, krune i crkve, bila su vozila za sahrane javnog komunalnog preduzeća „Pogrebne usluge“, ukrašena grbovima dinastije Karađorđević i Republike Srbije.

Čini se, međutim, da je i ovaj magijski ritual za ostvarenje fantazije o “nacionalnom pomirenju” krenuo naopako. Bilo da žreci nisu pažljivo pratili uputstvo ili da im prosto zvezde nisu bile naklonjene, tek, prilikom svečanosti u nedelju okupljeni građani su izviždali predsednika i premijera Srbije, prekidali im govore povicima “hoćemo kralja”, pominjući im Kosovo, Metohiju i ostalu familiju.

Predstavnicima davno svrgnute jugoslovenske dinastije već čitavu deceniju uporno se prinose žrtve – istorijske činjenice se falsifikuju u skladu sa mitovima o nepravdi koja nas je razjedinila, pravosuđe se instrumentalizuje u procesima za rehabilitaciju osuđenih knezova, pop-folk zvezde okupljene u krunskim savetima agituju za “vaspostavljanje” monarhije (paralingvističko nasilje nad srpskim jezikom izraslo je u svojevrsni žargon ovih morbidnih praksi), uz redovna izdvajanja u čvrstoj valuti.

Preliminarni račun je svojevremeno ispostavilo Ministarstvo kulture sa čijeg je budžeta od 2005. do 2010. na račun Fonda „Kraljevski dvor” uplaćeno 435 miliona dinara, samo za “zaštitu, očuvanje i funkcionisanje Dvorskog kompleksa”.

Ukupna cena zablude ostaje državna tajna.

 
Izvori: agencije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 27.05.2013.