“Mene kao predsjednika često propituju i kritiziraju, a ne vidim zašto bi Pupovac bio iznimka. U demokraciji su svi podložni ispitivanju”, izjavio je predsjednik Ivo Josipović.

Potpalivši lomaču pod nogama Milorada Pupovca.


Prava demokracija

U pravoj demokraciji stvari su postavljene malo drugačije.

U pravoj demokraciji predsjednik države doista je podložan ispitivanju, naročito medija i novinara, i to u nizu stvari, od obavljanja dužnosti, pogreškama i propustima, preko pogodovanja prijateljima i poslovnim aranžmanima, pa sve do afera i makinacija.

Međutim, u pravoj demokraciji legalno izabrani predstavnik srpske manjine ne bi smio biti podložan inkvizicijskom napadu predsjednika države, njegovim teškim, ali neargumentiranim optužbama o reketarenju, etnobiznisu, monopolu, kao i ničim potkrijepljenim tvrdnjama o “netransparentnom trošenju proračunskog novca”.

To nije demokratsko ispitivanje. To je pritisak. Pa i prijetnja.


Dirigirani mediji

U pravoj demokraciji, onoj koju Josipović ne razumije, šef države ne obračunava se s izdavačem novina koje ispituju njegovu ulogu u sumnjivim poslovima. Ne pokreće hajku na saborskog zastupnika bez ijednog argumenta. Naročito to ne čini uz pomoć dirigiranih medija, skrećući priču sa svojih afera na temu o kojoj nikad u životu nije ni beknuo.

Također, šef države ne zove novinare koji pišu o njegovim poslovima, optužujući ih da pišu “strašno i neistinito”. To je pritisak. To je prijetnja.

Kao što je pritisak i prijetnja bila Josipovićeva nedavna poruka Miloradu Pupovcu, izdavaču Novosti, da “razmisli o uređivačkoj politici lista” povodom naslovnice “Oba su pala”. Nakon čega je pao glavni urednik Novosti.

To se u demokraciji ne radi. Barem ne u onoj u koju se Josipović sada zaklinje.


Nema demantija, nema tužbe

Naravno da šef države ima pravo izraziti svoje neslaganje s novinarskim tekstovima. Ima ih pravo demantirati. Kao što ima pravo na tužbu. Josipović do sada nije poslao ni jedan demanti Novostima. Nije podnio ni jednu tužbu.

Nadalje, šef države ima i pravo izraziti svoje nezadovoljstvo manjinskom politikom u Hrvatskoj, skrenuti pozornost na manjak pluralizma, predložiti neke izmjene, založiti se za poboljšanja.

Josipović sve ove godine to nije učinio. Ni riječju, ni djelom.


Nema kaznene prijave

Šef države ima pravo – pa čak i dužnost – upozoriti javnost i nadležna tijela na eventualne spoznaje o netransparentnom trošenju proračunskih sredstava. Ili ih barem u otvorenom pismu poduprijeti konkretnim podacima i spoznajama.

Ivo Josipović nije to učinio: niti je argumentirao svoje tvrdnje, niti je podnio kaznenu prijavu zbog eventualnih pronevjera.

Ali zato je to upotrijebio u obračunu s Miloradom Pupovcem, i to tek nakon što su njegove Novosti ušle duboko u propitivanje Josipovićeve uloge u priči oko ZAMP-a.

A to se u pravoj demokraciji ne radi.


Nagrada SNV-a

Ako je šefu države doista problematičan rad Milorada Pupovca onda mu je to mogao osobno reći onom prilikom kad je primao nagradu Srpskog narodnog vijeća. Mogao je o tome progovoriti kad mu je Srpsko narodno vijeće davalo podršku na predsjedničkim izborima. Mogao je to izjaviti prošli mjesec ili mjesec prije toga ili u predsjedničkoj kampanji ili u Hrvatskom saboru kao zastupnik ili u intervjuu kao političar…

Ali nije trebao taj argument – bez argumenata – upotrijebiti kao demanti prilično argumentiranog serijala o ZAMP-u. To je dovoljno loše kad to radi bilo koji marginalni wanna-be političar. A najgore je kad to radi šef države. Kad optužuje saborskog zastupnika za pronevjeru proračunskih sredstava i promicanje “nacionalnih sukoba niskog intenziteta”.

Misleći pritom da se to radi u demokraciji.


Misliti je drek znati

Josipović misli da pomaže Srbima u Hrvatskoj, misli da pomaže demokratskom dijalogu, misli da se bori protiv netransparentnog trošenja proračunskih sredstava, protiv političkog monopolizma i etničke nesnošljivosti.

A zapravo čuva samog sebe od povezanosti za ZAMP-om. I to svim sredstvima, ne nužno demokratskim. I ne nužno za dobrobit demokracije.

 
Index, 20.08.2012.

Peščanik.net, 21.08.2012.

Srodni linkovi: