Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Nova Vlada nije sastavila ni sto dana, a u režimskoj štampi su već počeli da se pojavljuju naslovi poput ovog: „Vučić šalje Vladu na proveru: Srbija opet ide na izbore!“. Neko bi rekao, tabloidi kao tabloidi, stalno nešto izmišljaju i spekulišu, na to ne treba obraćati pažnju. Međutim, da stvar nije neozbiljna pokazuje činjenica da je i sama premijerka našla za shodno da odgovori na ove spekulacije. Inače nespremna da odgovara na ozbiljna pitanja medija (izuzev u vezi sa digitalizacijom), ona je našla vremena da između posete Festivalu zimnice i nošenja pisma u Brisel izjavi kako su ona i njen tim spremni za moguće vanredne izbore i dodala: „Meni je potpuno u redu da, ukoliko postoji bilo kakva potreba, mi stavimo na probu zadovoljstvo naroda našim radom, mislim da je to potpuno legitimno”.

Premijerka je i ranije u nekoliko navrata demonstrirala da ne razume osnovne postavke političkog sistema države koju vodi, pa stoga ne iznenađuje što se i ovaj put malo zbunila. Pošto mentor izgleda zabušava, nije zgoreg da joj objasnimo ono što joj očigledno nije jasno. Pre svega, parlamentarni izbori nisu nikakva „provera“ za Vladu – Vlada kao Vlada uopšte ne izlazi na parlamentarne izbore; na parlamentarne izbore izlaze političke stranke i pokreti.

Drugo, ako se o „proveri“ Vlade na izborima možda i može figurativno govoriti u slučaju kada se na premijerskom mestu nalazi predsednik vladajuće stranke, u slučaju kada se na ovom mestu nalazi nestranačka ličnost poput sadašnje premijerke, to nema apolutno nikakvog smisla. Građanka A.B. ne izlazi ni na kakve izbore i niko joj na izborima ne može ukazati poverenje.

Konačno, o „proveravanju“ Vlade na izborima moglo bi se govoriti samo ukoliko je ona imala dovoljno vremena da sprovede izvesne mere i programe. „Provera“ bi u tom slučaju mogla da znači proveru zadovoljstva građana ovim merama i programima. Zbog toga se izbori normalno i raspisuju na četiri godine, jer je to razuman period u kojem bi se očekivalo da Vladine mere i programi donesu merljive rezultate koje bi građani onda mogli da ocene na odgovarajući način. Međutim, kako smo već konstatovali, nova Vlada nije sastavila ni sto dana. U tom smislu nije ni najmanje jasno kako bi građani na izborima mogli da se izjašnjavaju o njenim merama i programima. O čemu da glasaju? O najavljenoj digitalizaciji, školskim uniformama i poseti Festivalu zimnice?

Ali to nije sve. Vanredni izbori u Srbiji mogu se raspisati samo u tri slučaja: 1) ukoliko predsednik republike, na inicijativu Vlade, raspusti narodnu skupštinu, 2) ukoliko predsednica Vlade podnese ostavku i 3) ukoliko skupština izglasa nepoverenje Vladi.

Ukoliko premijerka u dogovoru sa ostalim ministrima priprema inicijativu za raspuštanje narodne skupštine, zašto nam onda tako i ne kaže, umesto što govori o svojoj spremnosti za vanredne izbore „ako za njima postoji ikakva potreba“. Ili smatra da potreba postoji i priprema inicijativu za raspuštanje skupštine, ili ne smatra da takva potreba postoji i stoga nema potrebe ni da se priprema za vanredne izbore (kako god te pripreme izgledale – kako je već rečeno, Vlada ne učestvuje na izborima).

Ukoliko se premijerka sprema da podnese ostavku, opet nije jasno zašto nam ne kaže to, umesto što govori o spremnosti za izbore „ako za njima postoji potreba“. Kao i u prethodnom slučaju, o postojanju te potrebe odlučuje ona sama.

Ostaje, dakle, samo treća mogućnost, da premijerka ima informacije da se skupštinska većina priprema da joj uskrati poverenje. Tek u tom slučaju, međutim, nema nikakvog smisla govoriti o spremnosti Vlade za prevremene izbore. Pre svega, skupštinska većina može izglasati novu Vladi na čelu sa novim mandatarom (onako kako je to već učinila nakon ostavke premijerkinog mentora), ali čak i ako to ne učini i umesto toga odluči da se ide na vanredne izbore, nema više nikakvog razloga verovati da će nakon tih izbora sadašnja premijerka ponovo doći na to mesto, ko god na tim izborima pobedio.

Kako onda tumačiti premijerkinu „spremnost“ za vanredne izbore, kao i njenu spremnost da odgovara na tabloidne spekulacije o vanrednim izborima, iako nijedan relevantan politički akter nije pomenuo ovakvu mogućnost? Čini se da svojom izjavom premijerka poručuje sledeće: spremna sam da učestvujem u igrokazu pod imenom „vanredni izbori“, kada god se on i iz kojih god razloga bude organizovao; svaka čast režiseru!

Peščanik.net, 04.10.2017.