Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije smenio je episkopa lipljanskog Teodosija zbog nediscipline.

On nije želeo da precizira o čemu je reč. Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je da odluka o smenama episkopa ljipljanskog Teodosija i protosinđela Save Janjića nepromišljena i neočekivana, i zakazao za utorak redovno zasedanje na kome će se raspravljati o zbivanjima u manastiru Dečani.

Sinod je pozvao episkope Artemija i Teodosija da prisustvuju zasedanju, navedeno je u saopštenju.

Na sajtu SPC postavljeno je i saopštenje Sinoda iz 2006. godine u kome se zahteva da se episkop Artemije reši vlasništva nad nekretnima koje poseduje u Beogradu, jer na to nema pravo.

Episkopi Artemije i Teodosije su bili u sukobu oko obnove srpskih manastira i crkava i saradnje SPC sa međunarodnom administracijom na Kosovu.

Artemije je pripadao tvrdoj crkvenoj struji i više puta je otvoreno napadao predsednika Srbije Borisa Tadića i ministra odbrane Dragana Šutanovca što nisu vojskom branili Kosovo.

Artemije je istovrmeno oštro kritikovao i Teodosija zbog posete predsednika Kosova Fatmira Sejdiua manastiru Visoki Dečani u kome je Teodosije bio iguman, kao i njegovo uspostavljanje kontakata sa kosovskim vlastima.

 

“Artemije zastupnik tvrde struje”

U manastiru Visoki Dečani su za Blic rekli da je vladika Teodosije na putu i da su čuli za njegovu smenu, ali da o tome ne daju izjave.

“Suštinski razlog za smenu vladike Teodosija je u tome što se vladika Artemije žestoko opredelio protiv aktuelne vlasti u Srbiji, pre svega protiv predsednika Srbije Borisa Tadića i ministra odbrane Dragana Šutanovca, koje je više puta nazvao izdajnicima, jer vojskom nisu branili Kosovo. On je zastupnik tvrde struje, koju forsira predsednik DSS-a i bivši premijer Vojislav Koštunica. Vladika lipljanski je zastupao sasvim drugi princip – kaže za “Blic“ Mirko Đorđević, sociolog religije.

Prema njegovim rečima, vladika Teodosije smatra da SPC nije toliko jaka na Kosovu da određuje njen status i da treba da ostane sa narodom, kakav god status Kosovo dobilo.

“Vladika Teodosije je čak dobio podršku mitropolita Amfilohija, koji je sad praktično prvi čovek Sinoda, u stavu da SPC mora da sarađuje s postojećim vlastima kako bi pomogla narodu, a ne i da prizna te vlasti”, navodi Đorđević.

On kaže i da ga smena vladike Teodosija nije iznenadila, jer je episkop raško-prizrenski Artemije, koji je odnedavno svojoj tituli dodao i kosovsko-metohijski, u maju ove godine na saboru Sinoda govorio da “neće dozvoliti da se u poslove njegove eparhije meša neko sa strane”.

 
B92, 23.08.2008.

Peščanik.net, 23.08.2008.