Podaci Lunar Crater Observation i Sensing Satellite ili LCROSS misije pokazuju da je misija uspešno otkrila vodu na Mesecu u regionu Kabeus kratera u blizini Južnog pola Meseca.

NASA je u oktobru poslala raketu na Mesec koja je udarila u površinu satelita kako bi napravila krater iz koga je trebalo da se uzmu uzorci leda. Međutim, instrumenti su zabeležili velike količine vodenih isparenja jednake količini od 48 litara vode.

Otkrića LCROSS misije pokazuju da vode na Mesecu ima u mnogo većim količinama nego što se ranije smatralo.

Ako buduća istraživanja potvrde da vode na Mesecu ima u velikim količinama, pretpostavlja se da bi to omogućilo pravljenje stalne svemirske stanice na Mesecu.

Piter Šulc, istraživač iz LCROSS misije kaže da je posebno uzbudljivo to što su dobijeni rezultati posledica udara rakete na samo jednu tačku na površini Meseca. Isto kao i u traženju nafte – kaže Šulc – kada je nađete na jednom mestu, velike su šanse da ćete je pronaći i u blizini.

Majk Vargo, vodeći naučnik iz NASA kaže da je rešena velika misterija Zemljinog satelita koji utiče na prilike na Zemlji i solarnom sistemu. On je izjavio da Mesec i dalje krije mnoge tajne, ali da je pronalazak vode vrlo važno otkriće za buduće misije na Mesecu.

Voda koju smo pronašli se može upotrebiti i za piće, kaže Vargo. Moguće je i razložiti je i tako dobiti vazduh za članove misija, a ako je bude dovoljno, iz nje možemo izolovati i materijal za najbolje raketno gorivo – kiseonik i vodonik.

Pronalaskom velike količine vode na Mesecu bile bi uklonjene dve najveće prepreke izgradnji stalne svemirske baze na Mesecu – nedostak vode za piće i rehidriranje hrane i gorivo.

 
Peščanik.net, 15.11.2009.