- Peščanik – Dev - https://dev.pescanik.net -

Vođa palestinske opozicije dobio srpsko državljanstvo

Simple friendship bracelets

Srpska vlada je na zatvorenoj sednici dodelila državljanstvo Muhamedu Dahlanu, glavnom rivalu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i savetniku krunskog princa Abu Dabija, otkriva BIRN.

Dahlan, njegova supruga, četvoro dece, nećak i pet najbližih političkih saradnika dobili su državljanstvo Srbije između februara 2013. i juna 2014. godine, pokazuju rešenja objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije koja je BIRN analizirao.

Vlada Srbije, inače, može da odobri državljanstvo strancima na zatvorenoj sednici bez bilo kakvog javnog obrazloženja ukoliko je to u interesu zemlje.

Muhamed Dahlan je bio posrednik u pregovorima o ulaganju Abu Dabija u Srbiju, nakon kojih je Abu Dabi obećao da će u zemlju investirati nekoliko milijardi evra.

Vlada u Beogradu je, međutim, odbila da odgovori da li je to bio razlog zbog kog su od 2013. godine Dahlan i 11 Palestinaca povezanih sa ovim moćnim političarem dobili srpsko državljanstvo.

BIRN je, takođe, saznao da Dahlan sada iznajmljuje luksuznu vilu u beogradskom naselju Dedinje. Obezbeđenje u vili koja je donedavno bila dom bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, u međuvremenu značajno je pojačano.

Poznavaoci Bliskog istoka ukazuju da je moguće da Dahlan planira da Srbiju koristi kao bazu odakle bi pokrenuo svoju kampanju za smenu Abasa, lidera Palestinske uprave (PU).

Dahlana, bivšeg šefa bezbednosti PU, mnogi su smatrali naslednikom Jasera Arafata. Kada je  Abas  odneo pobedu, Dahlan je izbačen iz Abasove partije Fatah 2011. godine . Nakon toga ga je Abas optužio za korupciju i nagovestio da čak ima veze sa Arafatovim ubistvom.

Pošto je Dahlan, koji je tada živeo u egzilu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kritikovao Abasovo vođstvo i bezbednosne snage PU na Zapadnoj obali, PU je protiv njega pokrenula tužbu zbog klevete. U martu 2014. godine osuđen je u odsustvu na dve godine zatvora.

Na hiljade Dahlanovih pristalica u decembru je izašlo na ulice Gaze u znak protesta zbog pokretanja novog sudskog postupka protiv njega – ovoga puta zbog navodne pronevere 22  miliona dolara.

“To nije priča, postoji slučaj na sudu sa svim svedocima i dokumentima”, portparol predsednika Abasa izjavio je za BIRN.

Portparol Abasa kaže da ima dokaze i da je Dahlan naredio ubistvo šest Palestinaca. Suđenje Dahlanu po ovim optužbama trebalo bi da počne u februaru.

Abasov portparol je rekao i da palestinske vlasti nameravaju da pošalju protestno pismo srpskoj vladi u kome će tražiti da Srbija ponovo razmotri odluke o dodeljivanju državljanstva Dahlanu, njegovoj porodici i saradnicima.

Dahlan je javno odbacio ove optužbe, ali je odbio da odgovori na pitanja koja mu je poslao BIRN. Dahlanove pristalice tvrde da su postupci koji se u Palestini vode protiv njega politički motivisani.

Državljanstvo kao “izraz zahvalnosti”

Vlada Srbije odbila je da odgovori na zahteve BIRN-a i objasni zašto je Dahlanu, njegovoj porodici i petorici njegovih saradnika dodelila srpsko državljanstvo.

Međutim, Dušan Simeonović, bivši ambasador Srbije u Egiptu i Palestini, kaže za BIRN da je taj potez “izraz zahvalnosti za njegovu [Dahlanovu] ulogu u unapređenju naših odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima”.

Prema Zakonu o državljanstvu, Vlada Srbije može da zaobiđe standardne uslove i nekome odobri državljanstvo ukoliko odluči da je to u interesu Srbije.

Naime, na predlog nadležnog ministarstva, o dodeli državljanstva odlučuje Vlada Republike Srbije. Odluku potpisuje premijer ili njegov potpredsednik, a rešenje se zatim objavljuje u Službenom glasniku.

BIRN nije pronašao nikakav dokaz da je bilo ko od osoba bliskih Dahlanu koje su dobile državljanstvo, osim samog Dahlana i njegovog nećaka Šadija, imao bilo kakve veze sa Srbijom ili je uopšte nekada bio u zemlji.

Istaživanje EUDO opservatorije o državljanstvu pokazuje da većina zemalja dodeljuje državljanstvo uz dodatne uslove, kao što su obavezno prebivalište, poznavanje jezika ili neosuđivanost onog koji traži državljanstvo.

Srbija se razlikuje u tome što političari mogu da prime u državljanstvo bilo koga ukoliko odluče da to služi državnim interesima, bez bilo kakvih drugih uslova.

Portparol palestinskog predsednika Abasa rekao je za BIRN da će pisati srpskom premijeru i predsedniku i da će ih pozvati da promene odluku o dodeljivanju državljanstva Dahlanu i njemu bliskim osobama.

“Prema svim nacionalnim i međunarodnim propisima, kada neko želi da dobije pasoš druge zemlje, oni [vlada] bi trebalo da se uvere da ima čist dosije i čistu prošlost, a ne samo da daju pasoš. Oni palestinsku stranu nisu pitali o njihovoj prošlosti i da li su oni kriminalci ili ne”, rekao je portparol palestinskog predsednika.

Dahlanovo crnogorsko državljanstvo

Dahlanovo interesovanje za Balkan počelo je 2006. godine kada su on, njegov stariji brat Abdrabou i Abdrabouvi sinovi počeli u Srbiji i Crnoj Gori da otvaraju firme koje se bave nekretninama i građevinarstvom.

Prema dokumentaciji do koje je BIRN došao, Abdrabou Dahlan je 2006. godine u Beogradu osnovao kompaniju Alfursan koja se bavi građevinom. Kasnije je udeo u firmi prepustio svojim sinovima, među kojima je i Šadi Dahlan.

U Crnoj Gori Šadi Dahlan vodi kompaniju Levant internešenel u vlasništvu Muhameda Dahlana.

O njihovim poslovnim aktivnostima na Balkanu zna se vrlo malo. Nisu davali izjave u javnosti, a dokumenta iz privrednih registara obe zemlje, u koja je BIRN imao uvid, pokazuju da firme poseduju veliki kapital, dok su prihodi i rashodi minimalni.

Kada su 2008. godine članovi kraljevske porodice Abu Dabija počeli da dolaze u Crnu Goru u potrazi za prilikama za investiranje, prema pisanju medija u to vreme, u toj grupi je bio i Dahlan.

Dahlan i njegova porodica su izgradili čvrste veze sa premijerima u obe zemlje, Aleksandrom Vučićem i Milom Đukanovićem.

Dahlan i njegova supruga su 2010. godine dobili crnogorsko državljanstvo, dok su njihova deca odbijena na osnovu toga što su ekonomski zavisna i nisu deo takozvane šeme “državnog interesa”.

Zvanična dokumenta pokazuju da je državljanstvo odobreno po molbi crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji je Dahlana u parlamentu Crne Gore opisao kao “prijatelja”.

U pismu u kom je preporučio da Dahlan, njegova supruga i njihovo četvoro dece dobiju državljanstvo, Đukanović je napisao da je Dahlan zaslužan za saradnju sa kraljevskom porodicom Al Nahjan iz Abu Dabija i “za njihov dolazak u Crnu Goru”, što je zemlji donelo značajne investicije.

“Gospodin Dahlan je jedan od najuglednijih ljudi u tom dijelu svijeta i zato smatram da mu treba izaći u susret, i njemu i njegovoj porodici dodijeliti crnogorsko državljanstvo”, naveo je Đukanović.

Dahlan, Abu Dabi i Beograd

Dahlan je izgleda svoju pažnju potom usmerio ka Srbiji, gde je doprineo uspostavljanju novih diplomatskih i ekonomskih veza između krunskog princa Abu Dabija šeika Muhameda bin Zajeda i srpske vlade.

Samo nekoliko meseci nakon što je Srpska napredna stranka došla na vlast u julu 2012. godine, Vučić i tadašnji ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić posetili su u oktobru Abu Dabi gde su se sastali sa šeikom bin Zajedom.

Bin Zajed je zatim posetio Beograd u januaru 2013. godine, kada se sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. Tada je zajedno sa Vučićem i Dahlanom obišao i stadion Crvene Zvezde.

Tomislav Nikolić dodelio je Dahlanu Orden srpske zastave u aprilu 2013. godine zbog “učvršćivanja miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa” Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, navedeno je u ukazu predsednika Srbije.

U kabinetu predsednika Nikolića, na pitanje BIRN-a, nisu želeli da pruže detaljnije objašnjenje, već su samo naveli da je Dahlan “kao blizak saradnik šeika Muhameda bin Zajeda doprineo da se realizuju investicije iz UAE”.

Vučić je ponovo išao u Abu Dabi u februaru i oktobru 2013. godine, dok je Dinkić išao u martu iste godine.

CSrbija je u avgustu 2013. godine u Abu Dabiju otvorila ambasadu.

“Zajednički interesi” Bliskog istoka i Balkana

Možda najupečatljivija ilustracija bliskih veza Dahlana, Đukanovića i Vučića objavjena je u martu 2014. godine na Inlajt presu, pro-Dahlanovom sajtu, koji je Abas navodno blokirao na Zapadnoj obali.

U pratećem tekstu navodi se da je Dahlan došao iz Kaira u Beograd kako bi se sastao sa članovima vlade samo dva dana nakon što su naprednjaci odneli ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima.

Na jednoj fotografiji prikazan je zajedno sa novoizabranim premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom crnogorske vlade Milom Đukanovićem. Na drugoj fotografiji u istom tekstu Dahlan je prikazan kako se  smeje sa Vučićem.

U tom tekstu stoji da su tema sastanka bili “zajednički interesi” na Balkanu i Bliskom istoku.

Čini se da je upravo odnos između premijera Vučića i Dahlana bio je ključan za realizaciju niza međudržavnih ugovora između Srbije i Abu Dabija. Ovi ugovori predviđaju da će Abu Dabi kroz kompanije povezane sa vladajućom porodicom investirati u Srbiju milijarde evra.

Međutim, neki od tih poslova su se pokazali kao kontroverzni.

Etihad ervejz je 2013. godine kupio 49 odsto akcija JAT-a, iako je postojala zabrinutost da li su srpski poreski obveznici videli korist od prodaje skoro polovine ove državne kompanije.

Kompanija Al Dahra je, prema objavljenom ugovoru koji je potpisala sa Vladom Srbije, trebalo da investira 150 miliona evra u više poljoprivrednih preduzeća. Međutim, pošto je ovaj posao izazvao različite proteste, firma iz Abu Dabija je umesto toga odlučila da kupi udeo u firmi u vlasništvu srpskog tajkuna Vojina Lazarevića.

Prema saopštenjima srpske vlade, drugi veliki poslovi u vezi sa poljoprivredom, oružjem, elektronikom i lukama potpisani su sa firmama povezanim sa kraljevskom porodicom. Najavljen je i projekat Beograd na vodi vredan 2,8 milijardi evra, u koji će zajedno ulagati srpska vlada i kompanije iz UAE.

Uprkos ambicioznim najavama, na terenu se ne vidi mnogo konkretnih investicija, ali
zvaničnici iz ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu ističu da su odlaganja projekata ovih razmera uobičajena i da će se investicije realizovati.

Dahlanova budućnost

Džonatan Šnacer, potpredsednik Fondacije za odbranu demokratija iz Vašingtona, u izveštaju američkom kongresu izneo je detaljan opis sukoba na relaciji Dahlan-Abas. Citirao je izveštaje prema kojima Dahlanova imovina u Jordanu “iznosi 14,1 miliona dolara ili više”.

“Navode o Dahlanovoj korumpiranosti nije lako odbaciti”, napisao je u izveštaju. “Na vrhuncu mirovnih pregovora u Oslu devedesetih, on i pojedinci lojalni Arafatu kontrolisali su granicu Gaze sa Izraelom i uzimali porez za svaki kamion koji je ulazio [u Gazu]”.

Šnacer, takođe, napominje da se u izveštaju Abasovog štaba na 118 strana tvrdi da je Dahlan “ukrao 300 miliona dolara pomoći od Sjedinjenih Država”.

Dahlan je na sve optužbe odgovarao da je nevin, ali je odbio BIRN-ov zahtev za komentar, koji mu je poslat preko Sevaža Torosiana, njegovog advokata iz Pariza.

Advokat je za BIRN rekao da mu nije bilo dozvoljeno da vidi poslednje optužbe za korupciju protiv njegovog klijenta.

On je dodao: “Ja se ne mešam u politiku, ali mogu da primetim da Abas njega [Dahlana] vidi kao glavnog političkog protivnika i potencijalnog naslednika. Ovo je njegov [Abasov] treći napad [na Dahlana] koji ima samo jedan cilj: da spreči Dahlana da se vrati u Palestinu”.

Grant Ramli, Šnacerov kolega i stručnjak za Palestinu kaže da dodeljivanje srpskog državljanstva ukazuje da Dahlan u Srbiji možda vidi bazu odakle može da pokrene svoju “misiju za svrgavanje Abasa”.

“Abas zna da je Dahlan njegov najveći rival i najveća pretnja”, dodaje za BIRN.

“To što Dahlan pokušava da pridobije zemlju kao što je Srbija jeste vredno pažnje, zato što su Palestinci imali dug i blizak odnos sa Srbima, a Dahlan možda pokušava da na svoju stranu privuče tradicionalne saveznike Abasa.”

“Srpsko državljanstvo predstavlja prednost, jer Dahlanu i njegovoj sviti daje još jednu bazu za njihove operacije. Bliski istok je turbulentan i Dahlan možda neće uvek biti u milosti UAE, pa mu utočište u Evropi za njega i njegove prijatelje daje dodatnu sigurnost.”

“Pored toga, to olakšava Dahlanu da se sa zapadnim i izraelskim zvaničnicima sreće u evropskim prestonicama, što je navodno i činio.”

Sa srpskim pasošima Dahlan i njegovi saradnici sada mogu da putuju bez viza širom EU, izuzev u Veliku Britaniju i Irsku.

Međunarodno priznati novinar Džo Klajn pisao je prošle nedelje u časopisu Tajm da su se Dahlan i izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman nedavno tajno sastali u Parizu.

Tekst je objavila Balkanska istraživačka mreža BIRN  kao deo projekta „Tragom dokumenata do boljeg upravljanja“ (A Paper Trail to Better Governance) koji je finansirala Austrijska agencija za razvoj i saradnju (ADC). Tekst ne predstavlja stavove i mišljenja ADC.

Balkan Insight, 30.01.2015.

Peščanik.net, 31.01.2015.