Dok Ketrin Ešton hvali kosovskog i srpskog premijera za “korak napred” u dijalogu, beogradski mediji već danima mole Aleksandra Vulina da se vrati na mesto šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Mediji su, naravno, puki glasnogovornici, 8.000 kosovskih Srba koji su potpisali zamolnu peticiju za Vulina su večiti pioni za manevre na tabli – a Aleksandar Vučić je ministar odbrane i prvi potpredsednik vlade zadužen za evrointegracije. Snagom, dakle, tog autoriteta kabinet iz Nemanjine će odbiti Vulinovu ostavku uručenu pre mesec dana a Vulin će uvažiti glas naroda.

Nelustrirani asistent Mirjane Marković, nekažnjen za krađu socijalističkog identiteta, urednik lista “Pečat” iz nekog razloga je nezamenjiv kancelarijski lider za Kosovo, adut u pregovorima – ne sa prištinskim vlastima, već sa razobručenim liderima srpske mafije sa severa. Detalje njihovog učinka, međutim, razmatraće novoformirani Anketni odbor Skupštine Srbije “za utvrđivanje činjenica o načinu trošenja sredstava iz budžeta Srbije na Kosovu i Metohiji od 2000. do 2012. godine”. Odbor je rad započeo bez članova iz redova opozicije koji su osporili način na koji je formiran. Izveštaj o utvrđenim činjenicama očekuje se za 120 dana.

Za zajedničku večeru Ketrin Ešton, Hašima Tačija i Ivice Dačića sinoć u Briselu sredstva su obezbeđena iz budžeta Evropske unije. Glavna tema razgovora bila je primena sporazuma postignutog 19. aprila, pošto timovi za implementaciju na dva do sada održana sastanka nisu uspeli da postignu dogovor. Da bi Srbija dobila datum za početak pristupnih pregovara u junu, ključni uslov je primena sporazuma sa Kosovom.

“Kamen spoticanja” u razgovorima predstavlja pitanje šta će biti sa tim strukturama do lokalnih izbora na Kosovu koji, prema sporazumu, treba da budu održani do kraja godine. Stav prištinske strane je da te strukture moraju da budu raspuštene što pre, dok Beograd insistira da se ne dozvoli da nastane institucionalni vakuum.

Novi trilateralni susret u Briselu počinje u sredu, u 11 sati pre podne – baš u vreme kada se očekuje da voz na liniji između Niša i Merdara stigne na svoje odredište. Biće to prvi voz na ovoj liniji posle višegodišnjeg prekida putničkog saobraćaja. Nova kompozicija je jedna od 12 garnitura kupljenih kreditom međunarodne železničke banke vrednom 43 miliona švajcarskih franaka. Svečani doček voza organizuje se na stanici u Merdaru.

 
Izvori: Tanjug, Beta

Pripremila Milica Jovanović.

Peščanik.net, 22.05.2013.