Sudija Osnovnog suda u Smederevu Slobodan Ignjatović odložio je glavnu raspravu jer sudu nisu dostavljeni traženi spisi u slučaju optuženog Radeta Terzića. Osnovnom sudu u Smederevu nisu dostavljeni spisi Višeg suda u Beogradu. Više javno tužilaštvo u Beogradu poslalo je na traženje smederevskog Osnovnog suda kopije spisa, dok je optuženi Rade Terzić tražio je da Tužilaštvo pošalje kompletan, originalan predmet sa omotom.

Pošto nisu stigli traženi spisi, sud je uzeo izjavu od svedokinje Aleksandre Zlatić koja je u svemu ostala pri izjavi datoj 2007. istraznom sudiji posebnog odeljenja Okružnog suda Beogradu za borbu protiv organizovanog kriminala. Branioci optuženog Terzića predložili su da se na sledećem ročištu saslušaju svedoci: Nenad Milić, koji je u istrazi saslušan na predlog specijalnog tužioca, Siniša Simić, tadašnji prvi zamenik Okružnog tužioca i svedok Goran Ilić koji do sada nije saslušavan.

Terzićevi branioci su tražili da se pribavi “inicijalni akt” kojim je specijalni tužilac tražio prikupljanje potrebnih obaveštenja od policije o Terziću u pretkrivičnom postupku.

Postupak protiv Terzića vodi se za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, zato što je, prema optužnici, u više navrata 2001. i 2002. godine, usmeno naložio da se pripadnicima zemunskog kriminalnog klana ukine pritvor i odustane od krivičnog gonjenja bez zakonskog osnova. Optužnica tereti Terzića i da je usmeno i pismeno naložio Biljani Radovanović, uprkos njenom protivljenju, da se saglasi s puštanjem iz pritvora Mileta Lukovića, iako za to nije bilo zakonskog osnova.

Zbog protivljenja Radovanovićeve i njenog zamenika Mioljuba Vitorovića, Terzić je izdao obavezno uputstvo o oslobađanju Lukovića koji se našao na slobodi na dan kada je izbila pobuna “crvenih beretki”. Uprkos tvrdnjama da je to učinio zbog pritisaka “zemunaca”, Terzić je kazao tokom suđenja u oktobru da je to uradio kako bi se Radovanovićeva “pokrila”.

Osnovni sud u Smederevu zatražio je u februaru od Specijalnog tužilaštva u Beogradu, koje je sprovelo istragu protiv Terzića, spise iz kojih se može videti da li su prema Terziću primenjivane mere koje se koriste u postupcima za organizovani kriminal – kontrole telefona, prisluškivanja, optičkog snimanja. Tužilaštvo za organizovani kriminal obavestilo je Osnovni sud u Smederevu da ti postupci nisu primenjivani.

Terzić je uhapšen 21. jula 2007. godine na zahtev tadašnjeg specijalnog tužioca Slobodana Radovanovića. Nakon mesec i po dana provednih u pritvoru Centralnog zatvora, Terziću je dopušteno da se brani sa slobode. Beogradski tabloidi su hapšenje Terzića svojevremeno povezivali sa navodnom istragom protiv Čedomira Jovanovića koji je u to vreme bio na meti vlade Vojislava Koštunice i ministra policije Dragana Jočića. Kako je Terzić odbio da lažno optuži Jovanovića, suđenje je na folšeban način iz specijalnog suda izmešteno u osnovni sud u Smederevu, a bivši tužilac postao optuženi u gotovo zaboravljenom procesu sa očiglednom političkom pozadinom.

E-novine, 12.11.2010.

Peščanik.net, 13.11.2010.