Dva puta je odlikovan ordenom za hrabrost, za učešće u borbama na Kosovu, starešina beogradske Žandarmerije Vladan Krstović kome je juče određeno 48 sati pritvora zbog sumnje da je aprila 1999. godine učestvovao u streljanju najmanje 65 albanskih civila u selu Ljubenić kod Peći.

Pre samo nekoliko dana Krstović, zvani Džudža, po drugi put je oslobođen optužbi za pokušaj ubistva u Beogradu 2007. godine. Na prvostepenom suđenju, tvrdnje da ga je žrtva nesumnjivo prepoznala žandar je porekao navodeći da ima puno “fantomki” i da bi neku od njih svakako nosio na zadatak.

Fantomke su izvesno nosili pripadnici specijalnih jedinica policije dok su “čistili teren” u selima Ljubenić, Pavlan, Zahač i Ćuška gde je od od aprila do juna 1999. godine ubijeno najmanje 100 albanskih civila. Neke od ovih žrtava otkrivene su među više od 400 tela koja su tokom “asanacije terena” na Kosovu preneta u masovne grobnice na poligonu specijalnih jedinica u Batajnici. Za ova ubistva srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv 13 pripadnika specijalnih policijskih jedinica Srbije a ukoliko se prikupi dovoljno dokaza Krstović će se, uz još jednog zasad neimenovanog pripadnika zloglasne jedinice “Šakali”, pridružiti optuženima.

Ime Vladana Krstovića pojavljivalo se na provizornim spiskovima ratnih zločina kosovskih Albanaca nad Srbima koje su beogradski tabloidi periodično objavljivali u vreme kada su Ramuš Haradinaj (2004) odnosno Hašim Tači (2007) stupali na svoje političke funkcije u Prištini. Krstović je prema tim navodima ranjavan u različitim napadima na srpsku policiju. Ranije je dovođen u vezu sa hapšenjem Milorada Ulemeka, osuđenog za atentat na Zorana Đinđića, ali je na svedočenju porekao učešće u toj akciji.

 
Izvori: BIRN, agencije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 22.05.2013.