plakat na kome je označen razmak od 2 metra između dve žene
Foto: Peščanik

U ponedeljak, 5. oktobra, predsednik Srpske napredne stranke je svečano objavio kandidatkinju za predsednicu Vlade Srbije. Kandidatkinja je Ana Brnabić, dosadašnja predsednica Vlade Srbije. O svim problemima vezanim za odugovlačenje oko imenovanja mandatarke, kao i o samom činu imenovanja već je govorila Sofija Mandić.

Ono što je posebno privuklo pažnju tokom skoro jednosatnog obraćanja predsednika SNS-a bila je objava da se on zalaže da se osnuju dva nova ministarstva, kao i njegova želja da polovinu ili skoro polovinu sastava nove Vlade čine žene. Pojedine opozicione političarke oglasile su se povodom ovih najava i ocenjuju taj potez kao politički marketing.

Jovanka Todorović, koordinatorka organizacije Geten, navodi: „Srbiji je svakako potrebno veće učešće žena u politici, ali na pozicijama odlučivanja, kao i da na tim mestima budu u mogućnosti da budu samostalne, bez instruiranja svakog, pa i najmanjeg koraka; sve dok to ne dostignemo, nema govora o pravoj ravnopravnosti“. Tanja Ignjatović, predstavnica Autonomnog ženskog centra, je eksplicitnija: „Čak strahujem da je ovo rešenje maska za konzervativnu, retrogradnu, antirodnu politiku, koja je u Srbiji registrovana u prethodnom periodu, a koja svoje uzore ima i u nekim državama EU“. Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije, smatra da je sve to „samo uvod u kampanju za predsedničke izbore“.

Da li je zaista tako loše? Da li predsednik vladajuće stranke samo glumi progresivca (da ne kažem naprednjaka) za stranu publiku, dok u isto vreme i istim potezom za domaću publiku (kojoj, da se ne lažemo, do progresivnosti nije previše stalo) glumi „dobrog domaćina“ koji podržava ženu – stub porodice? Ako je u pitanju gluma, da li postoji mogućnost da se ipak načini koji korak napred u učešću žena u političkom životu i u rodnoj ravnopravnosti, pa makar i slučajno?

Najverovatnije je da zaista jeste tako loše, da jeste u pitanju gluma i da ćemo možda krenuti i koji korak unazad. Kao što je opšte poznato, najbolji pokazatelj budućeg je prošlo ponašanje. Ana Brnabić je već imala prilike da pokaže i dokaže koliko je spremna da učini za poboljšanje položaja žena u politici i društvu Srbije tokom prethodnog mandata. Ako bismo to i zanemarili i odlučili da mandatarki damo još jednu šansu, jer ipak će sada biti okružena ženama i to bi joj moglo olakšati delovanje – jednu stvar ne možemo zanemariti, a to je način objave ove vesti.

Činjenicu da stvari za žene u državi Srbiji kreću nabolje objavio je predsednik SNS-a. Bilo bi lakše progutati priču da je u pitanju iskrena briga o položaju žena da je predsednik SNS-a izašao, rekao da je njegov predlog mandatarke Ana Brnabić, nakon čega bi izašla ona i krenula da priča o svom planu za buduću Vladu. Međutim, izgledalo je to ovako:

„Druga ideja, moja želja, zamolio sam mandatarku ako je moguće da 50 ili blizu 50 posto članova Vlade budu žene, mislim da bi to bilo revolucionarno za Srbiju, da bismo time našu zemlju predstavili na najbolji mogući način i pokazali, ne kako na rečima, već kako na delima funkcioniše ravnopravnost polova i da pokažemo da su žene jednako sposobne i sposobnije da obavljaju najviše državne funkcije i verujem da će mandatarka imati razumevanja za taj politički zahtev.“

Nema potrebe da nagađamo, sve nam je rečeno. To je NJEGOVA ŽELJA, jer se time PREDSTAVLJAMO na najbolji mogući način. ON bi da se pokaže kako su žene sposobne i sposobnije. ON odlučuje o svemu i ne plaši se da nam to kaže. Odsustvo mandatarke iz ovog performansa služi da potvrdi tu ideju. Njeno prisustvo nije potrebno, ona će uraditi sve što joj ON kaže.

Ovaj performans je bio izuzetno neprijatan, neprijatniji od uobičajenog. Čovek koji uživa u prozivanju novinara i novinarki, koji pasivno-agresivno, a sve češće samo agresivno odgovara na pitanja koja mu se ne sviđaju, koji žene koristi kao živi štit i hvali se kako se ne plaši fizičkog obračuna sa političkim protivnicima, objavljuje kako je njegova želja da nova Vlada više pažnje posveti rodnoj ravnopravnosti. Za to vreme, Ana Brnabić čeka signal da počne da glumi snažnu, progresivnu, feministički nastrojenu predsednicu Vlade.

Peščanik.net, 09.10.2020.

FEMINIZAM