Posle ubedljive pobede na lokalnim izborima u Kosjeriću, najveća parlamentarna stranka osvojila je i Zemun gde je, doduše, i ranije učestvovala u vlasti ali provere legitimiteta u vremenima krize nikad dosta.

Šef Srpske napredne stranke, ministar odbrane i prvi potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije, prisustvovao je proslavi u izbornom štabu lokalnog ogranka i saopštio da je posle pobede u Zemunu “svima jasno na čijoj je strani legitimitet kada je reč o Beogradu, ali pitanje je samo što neki ljudi ne mogu da razumeju da su se stvari u Srbiji promenile”.

Ubedljiv argument za razumevanje promena predstavlja natpolovična većina glasova od oko 30 odsto izašlih Zemunaca koji su pripali SNS čime će ova stranka, prema preliminarnim rezultatima, dobiti najmanje 36 od 57 odborničkih mandata u skupštini opštine.

Naprednjacima srodna koalicija, SPS-PUPS-JS-SDPS-PV, osvojila je 12,3 odsto (osam mandata), dok je na trećem mestu Demokratska stranka sa 8,65 odsto (šest mandata). U zemunsku Skupštinu ulaze i četiri odbornika koalicije DSS i Dveri, dok će LDP dobiti tri mandata.

Preostalih devet lista nije prošlo cenzus. Očekuje se da će konačni rezultati biti saopšteni do kraja dana.*

Tradicionalno radikalsko uporište, Zemun je nedugo nakon redovnih lokalnih izbora 2008. godine popustio pod pritiskom u međuvremenu formirane Srpske napredne stranke da bi 5. marta 2009. Skupština Beograda konačno raspustila zemunsku skupštinu i raspisala vanredne izbore, uprkos protestima odumiruće stranke koji su stigli sve do Ustavnog suda. Statut opštine, zbog kog su pali radikali, usvojiće naprednjaci koji su osvojili većinu i formirali lokalnu vlast uz podršku DSS i satelita.

Četiri godine kasnije, Srpska napredna stranka beleži rekorde popularnosti i polako osvaja sve nivoe vlasti u zemlji. Na pitanje da li će biti “vruće jeseni” u Srbiji, Aleksandar Vučić je rekao da misli “da će biti zbog velikog rada, strašnih napora koje ćemo da preduzmemo da bi Srbiju izvukli iz krize”. On je ocenio i da je ubedljiva pobeda naprednjaka “znak da Srbija veruje da može da živi bolje i da ima nade”.

U znak potvrde da su Srbiji potrebni upravo strašni napori, stigla je vest da je vrednost dinara danas dotakla novo ovogodišnje dno. Šta će osvajanje vlasti u Zemunu zaista značiti za novi poredak nade u Srbiji verovatno znaju oni koji svoja nadanja polažu u naprednjake. Ostali su pozvani na razumevanje.

*  Zvanični rezultati izbora u Zemunu: SNS – 39 mandata; koalicija oko SPS – 8 mandata; DS – 6 mandata; DSS-Dveri – 4 mandata

 

Izvor: agencije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 03.06.2013.