Beograd na vodi, foto: Predrag Trokicić

Beograd na vodi, foto: Predrag Trokicić

Nije tačno da je ova vlast nesposobna i da nema pojma sa onim što radi. Možda vam se tako samo čini kad pogledate ono što bi ova vlast trebalo da radi u javnom interesu jer te poslove odrađuje donekle i odnekle, a često sredi samo „nekle“ dok sve okolo sruši i devastira. I na lokalnom i na državnom i međudržavnom nivou. Ali zato ako pogledate poslove koje vlast radi u sopstvenom interesu – onda vidite kako sve radi studiozno i besprekorno.

Ako, na primer, renovira neku ulicu – to će da radi nepotrebno dugo i sa mnogo grešaka, a kad najzad završi – već za par dana će se pojaviti pukotine, rupe i ploče koje ispadaju iz ležišta. Ako premešta autobusku ili železničku stanicu – prvo će da zatvori staru, a tek mesecima kasnije da najavi početak izgradnje nove. Pa čak i ako krene da pere neku fasadu – opraće samo onoliko koliko gradskim čelnicima treba za slikanje, a ako i odrade celu fasadu budite sigurni da će omalati mural svetski poznatog umetnika ili će krečom premazati mermerne ploče.

Što sve skupa možda i ne bi bilo tako strašno kad ti poslovi, nepotrebni, loše urađeni pa nekoliko puta popravljani – ne bi bili papreno preplaćeni. Našim novcem.

Kad ne bismo prvo plaćali da se uradi pogrešno (pešačke zone u koje komunalne i zdravstvene službe nemaju pristup, na primer ili proširenje javne garaže uz istovremeno smanjenje broja ulaza i izlaza), a zatim plaćali da se greške ispravljaju (kupovina nove kaldrme da bi se njome kaldrmisala sveže asfaltirana ulica) možda bismo i mogli da govorimo o neukoj vlasti. Ili, kako to predsednik voli da kaže: nisu važne diplome, važna je marljivost. Ali, pošto sve to skupa i sve to skupo plaćamo mi, očito je da vlast jeste marljiva ali – na pogrešnim mestima i sa grešnim namerama. Marljivo radi samo na isisavanju para iz budžeta i ubacivanju istih u svoje džepove. I u tome nije ni neznalica ni amater, naprotiv.

Jer, ne radi vlast ovako kako radi zato što je nesposobna i zato što ne zna ništa ni o čemu – već zato što baš vrlo dobro zna šta radi i kako da se to uradi. Čak i kad je uhvaćena sa prstima u pekmezu odnosno u gradskoj kasi odnosno u korupciji – vlast ne odustaje od spornih Beograda na vodi, najskupljih jelki i najduže novogodišnje rasvete na svetu.

I kako onda možete da kažete da ovu vlast vode amateri i neznalice? Kad je vode prevejani profesionalci koji tačno u paru znaju šta rade i kako da im to prođe berićetno i nekažnjeno.

Peščanik.net, 26.02.2018.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)