Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Znate li koji biznis trenutno najbolje ide u Srbiji? Pravljenje biznis planova.

Nakon što je Vlada Aleksandra Vučića, uprkos svim upozorenjima da time pravi veliku štetu, raspisala tender za zakup 30 odsto državnog zemljišta, nastala je prava jagma za biznis planovima. Pošto je glavni kriterijum za dodeljivanje zemlje – nećete verovati – biznis plan. Zamislite samo koliko će tu lepih biznis planova biti. A zamislite sad nekog seljaka koji hoće da izda zemlju u zakup, pa zakupca ne pita koliko će da plati, nego kakav mu je biznis plan. Ne možete da zamislite? Naravno, niko nije toliko glup. A seljaci ponajmanje.

Ne znači to, međutim, da je država – tačnije Vlada koja je taj zakon predložila ni Skupština koja ga je usvojila – glupa. Naprotiv. Samo je pokvarena. Biznis plan je samo paravan iza kojeg treba da se sakrije prava namera vlasti. A namera je da se 30 odsto najbolje državne zemlje da na korišćenje partijskim kadrovima. I onda, da biste ideju sproveli u život, prvo – zakonom, kako drugačije, da sve bude legalno – trećinu zemlje izdvojite iz državnog fundusa, pa zatim, drugo, propišete da za zakup mogu da konkurišu samo „veliki investitori“ (zašto bi jedan veliki investitor koji plaća manje imao prednost u odnosu na 10 malih koji plaćaju više) i onda, na kraju – pošto je svakome jasno da tu ekonomske logike nema – propišete, zakonom jakako, da glavni kriterijum neće biti cena nego već pomenuti biznis plan. Strašan „biznis plan“, nema šta. Bukvalno strašan.

Peščanik.net, 23.02.2017.


The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio Pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike (EP). 90-ih saradnik mesečnika Demokratija danas (ur. Zoran Gavrilović). Kada je sredinom 90-ih poništena privatizacija EP, sa delom redakcije stupa u štrajk. Krajem 1998. svi dobijaju otkaz. 1999. sa kolegama osniva Ekonomist magazin (EM), gde je direktor i zam. gl. i odg. ur, a od 2001. gl. i odg. ur. 2003. priređuje knjigu „Prelom 72“ o padu srpskih liberala 1972. 2006. priređuje knjigu „Kolumna Karikatura“ sa kolumnama Vladimira Gligorova i karikaturama Coraxa. Zbog sukoba sa novom upravom 2008. napušta EM (to čine i Vladimir Gligorov, Predrag Koraksić, Srđan Bogosavljević…), prelazi u Blic, gde pokreće dodatak Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto ur. ekonomske rubrike. U aprilu 2011. daje otkaz i sa grupom kolega osniva nedeljnik Novi magazin, gde je zam. gl. ur. Dobitnik nagrade Zlatno pero Kluba privrednih novinara. Bio je član IO NUNS-a. Sa Mišom Brkićem ur. TV serije od 12 debata „Kad kažete…“. Novije knjige: 2011. „Ispred vremena“ o nedeljniku EP i reformskoj deceniji u SFRJ (1963-73); 2013. sa Dimitrijem Boarovim „Kako smo izgubili (Našu) Borbu“; 2020. „Desimir Tošić: Između ekstrema“; 2022. „Zoran Đinđić: prosvet(l)itelj“.

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)