Laureus Street Soccer
Laureus Street Soccer

Ne znam za rezultate sa Mundijala, ali na domaćem terenu uveliko padaju golovi i autogolovi. U prvom poluvremenu su mrežu „doktora“ nauka zatresli „đačići“, kako je, sada već bivši, rektor Megatrenda nazvao doktore nauka koji su osporili validnost doktorata ministra policije. Posle burnih reakcija na tribinama stručne i opšte javnosti, ministar prosvete je dosudio pogodak i ustvrdio da je doktorat lažan – za sada samo doktorat rektora i to samo onaj koji je navodno dobijen u Engleskoj. Ostaje da se u drugom poluvremenu utvrdi i da li je ceo Megatrend lažan budući da je nastao („since 1989“) dve godine pre nego što je rektor dobio, za sada neoboreni, doktorat na ne baš čuvenom fakultetu u Kranju 1991. godine.

Za to vreme u svlačionicama su se takođe odigravale zanimljive stvari. Vođa prvotimaca, Vučić, kaže da nije iznenađen otkrićem da rektor Megatrenda nema doktorat. Ako nije iznenađen, da li to znači da je znao ili slutio istinu? A ako je znao ili slutio, zašto nije signalizirao makar svom partijskom kolegi (kad već nije široj javnosti), nego ga je pustio da se upetlja u aferu za koju se sa pravom moglo pretpostaviti da će kad-tad izbiti na videlo? Osim ako nije mislio da afera neće izazvati nikakve posledice? Možda ćemo više o tome saznati u drugom poluvremenu ili makar u produžecima.

Vođa drugotimaca, Dačić, u okrilju čije partije je rektor delovao, kaže da rektor nema nikakve veze sa njegovom partijom (osim činjenice da je prethodni ministar prosvete iz redova SPS, inače stalno zaposlen na Megatrendu, dodeljivao silan novac baš tom univerzitetu). Parafrazirajući nekadašnji izborni slogan svoje partije po kojem smo svi mi pomalo socijalisti, Dačić nam cinkari i kako je na Megatrendu viđao „mnoge od vas i mnoge od njih (političara)“ i ponosno poentira rečenicom: „nemojte sada da pljujemo ono u čemu smo zajedno učestvovali, mada ja u tome nisam učestvovao“. Na optužbu da smo svi mi (osim njega) pomalo muljatori, sud(ija) javnosti još nije pokazao ni žuti, a kamoli crveni karton. Nadam se ne zato što misli da je ministar u pravu.

Sa klupe za rezervne igrače dobacuju da je premijer u pravu kada kaže da je cela utakmica nameštena kako bi se poljuljao njegov ugled i položaj, i optužuju doktore, ali ne ove „doktore“, već spin doktore nevladajućih stranaka. A krunski dokaz za zaveru je pronađen u – datumu. Ne onom koji se vezuje za Evropsku uniju nego datumu kao takvom. Ovog puta je kritička javnost optužena da je ponovo tendenciozno pokrenula neku temu baš u vreme – kad sa republikom Srpskom dogovaramo zajedničko, a solo u odnosu na svet, obeležavanje početka I svetskog rata i kad predsednik na svečanoj akademiji upozorava na pokušaj revizije istorije!?

Pa, dobro, hajde onda da ne budem i ja kritizer – evo jednog konstruktivnog predloga: neka vlast izda kalendar koji bi, po ugledu na crkveni (pa ionako hoće da ih gledamo i slušamo kao boga ili ćemo videti svoga boga tj. njih), imao ”crvena slova” za dane kada se preporučuje uzdržavanje od kritikovanja vlasti jer ona (vlast, a ne kritika) baš tih dana ima važna posla. Tako bi kritičari znali kojih dana je zgodno i bezbedno komentarisati. Mogla bi vlast i da uvede vreme posta – dane kada se, bez obzira na crveno slovo, ne preporučuje kritika. Pa, ko je postio, odnosno uzdržavao se od kritike tih dana, može da se pričesti, a bogami i počasti jednom slasnom kritikom (posle koje ide na ispovest – bogu ili tužiocu, odlučiće vlast). Kao i svaka dobra vlast mogli bi da jedan dan proglase za Spasovdan (tada kritičari mogu da se spasu, odnosno, izvuku od sankcija). Inače nam nema spasa pa taman da nam je bog otac ujak.

APENDIX uz kalendar

Obožavati – isto kao oboženje

Boga ti poljubim – poljubiti vođu stranke

Bog ti pomogao i Pomaže bog – biće neke lasne (stara srpska reč za benefit) od vođe stranke

Daj bože – tražiti neku lasnu od vođe

Božija volja – ne suprotstavljati joj se jer kao i svaka viša sila ona ne snosi posledice za svoja dejstva i eventualno nastale štete (kao što ne možete podneti odštetni zahtev protiv boga)

Bogohuljenje – kritika

Izvedenice: bog-atstvo i bog-atiti se

Peščanik.net, 16.06.2014.

PLAGIJATI

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)