Srbiji preti nova katastrofa. Dolazi, izgleda, novi razarajući talas. Ali ne Savom, iz Hrvatske i Bosne – uzgred, Hrvati su nam, verovatno i nehotice, dosta pomogli, jer su tamo popustili nasipi pa se bivša najveća jugoslovenska reka razlila po Slavoniji – nego iz centra Beograda. Iz Narodne banke Srbije.

Guvernerka NBS izašla je u javnost sa idejom o radnim akcijama za obnovu zemlje. Štaviše, guvernerka je izjavila da je „sigurna da će premijer Aleksandar Vučić posle tragedije koja je pogodila Srbiju uspeti da pokrene radne akcije za obnovu zemlje.“

„Ako se ljudima da radni staž, zdravstveno, socijalno, akcijama se mogu izgraditi naselja, putevi i pruge“, rekla je Tabaković za Blic. I još je rekla sledeće: „Vučić posle ove tragedije ima istorijsku šansu da mobiliše naciju i promoviše prave vrednosti i da napravi sređenu državu“. Ova druga izjava, da se prvo na njoj zadržimo, to je više nego očigledno, potpuno je neprimerena položaju i ulozi čelnika centralne monetarne ustanove. Njome je g. Tabaković samo još jednom pokazala da je oduvek bila pre svega član Srpske napredne stranke pa tek onda guverner Narodne banke Srbije. I da joj više pristaje titula guverner SNS, nego guverner NBS.

Ali, to čak i nije najveće zlo. „Vizija“ obnove zemlje koju je iznela g. Tabaković na svakoga ko išta zna o savremenom svetu, mora da deluje potpuno poražavajuće. I da država Srbija nije u situaciji da mora drastično da smanjuje svoje troškove i broj zaposlenih, predlagati radne akcije kao spas i izlaz iz krize bilo bi potpuno besmisleno. Tako razvoj ekonomije više ne zamišlja ni „mali Đokica“. A kad takvi predlozi dolaze iz najvažnijih i „po definiciji“ najstručnijih državnih institucija, onda čoveku ne preostaje ništa drugo nego da obezbedi zalihe vode i hrane, ćebad, i nabavi – baterijske lampe.

 
Peščanik.net, 18.05.2014.

The following two tabs change content below.

Rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika.

Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)