Reuters, Khalil Ashawi
Reuters, Khalil Ashawi

Vlada se organizovala i omogućila održavanje Parade. Organizovala se i najveća nevladina organizacija – crkva, ali nije uspela da onemogući održavanje Parade. Zato je omogućila i organizovala održavanje molebana, crkvene zvonjave i kađenja trga i ulice kojima su prošli ljudi u Paradi.

Organizovale su se i Dveri – najveća nevladina organizacija najveće nevladine organizacije – i organizovale neprijavljen i samim tim nezakoniti javni skup. Navijački organizovani ”porodični ljudi” prošli su istom trasom kao i Parada, a sve u istom cilju (ne istom kao i Parada, nego istom kao i crkva) – da se sa ulica ”očisti smrad”. Ako mislite da su se Dveri i crkva organizovali i da bi istim takvim kađenjem i šetnjama duhovno pročišćavali i Kačavendine dvore ili Pahomijeve odaje i odore – mnogo ste naivni.

Organizovale su se i nekolike grupe siledžija, njih stotinak, koji izgleda nisu čuli da je drug Tito rekao da su studenti, odnosno LGBT, u pravu, što nam je omogućilo da saznamo tačan broj onih koji nisu pod kontrolom vlasti. Pošto su, bogu hvala bezuspešno, pokušali da napadnu Paradu, pobacali su zapaljene baklje ispred zgrade B92. Budući da su počinioci trenutno nepoznati policiji, sasvim je verovatno da ćemo sutra, iz poslovično dobro obaveštenih medija, saznati da je napad organizovao sam B92 da bi sebi dao na značaju (baš kao i onomad Peščanik), a mogli bi motive za ovaj napad da pripišu i Olji Bećković.

Emisija koja joj je još ranije preuzela termin, ali ne na B92 nego na konkurentskoj televiziji, brže-bolje je organizovala tematsku emisiju, ne o Olji nego o Paradi. U davno ustoličenom maniru ”da treba čuti i drugu stranu” (čijem ustoličenju je i Utisak nedelje doprinosio) mogli smo saznati šta misle oni koji ne misle dobro LGBT ljudima. Čuli smo i da ne treba da cimamo državu svaku put kad mislimo da država treba da nas zaštiti – nego da to radimo o svom trošku. Što je i logično, ako već popa plaćamo iz svog džepa, što ne bismo, bože mi oprosti, i vatrogasca ili policajca?

Organizovan je bio i premijer. Dok smo svi mislili da u Tekiji raščišćava posledice poplava, kao što nam je najavio, on se već vratio u glavni grad i održao konferenciju za medije. On sam nije prisustvovao Paradi, kako je i obećao, ali je prisustvo njegovog brata – postalo centralni deo obraćanja javnosti. Doduše, brat je bio na obodu Parade, ali je svejedno povređen. Ne od huligana, već od žandarma. A povređeni su i pripadnici obezbeđenja. Ne bratovog, nego premijerovog. Zašto je premijerovo obezbeđenje bilo uz premijerovog brata, a ne uz premijera – ko vas pita. A naročito ko vas pita kad već ne pita premijera.

No, nezavisno od nemilog događaja, premijer će uskoro organizovati još jednu paradu. Ali ne ponosa nego – vojske. To nam je obznanio ministar vojni, onaj koji je, preuzimajući mandat, rekao da mu je najveći san da bude kao Aleksandar Vučić. Sada mu je izgleda san da Aleksandar Vučić ima i ovlašćenja predsednika države pa da može da zakazuje vojne parade.

Kažem vam, organizacija je čudo. Zamislite šta ste sve mogli da uradite da ste se malo bolje organizovali, umesto što ste čitali ovo.

Peščanik.net, 29.09.2014.

LGBTQIA+

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)