Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

U pravu je ona reklama: kad si gladan nisi sav svoj. Toga smo se barem nagledali ovih dana ”na ovim prostorima”. I ne samo da nisi sav svoj, nego najčešće nisi uopšte svoj. Pitanje je samo ko će da te uzme pod svoje. A to retko kad bude neko dobronameran po tebe.

Ali, ako se šovinistički ispadi svetine i mogu objasniti izlivom gladi na mozak, kako objasniti šovinističke ispade onih koji evidentno nisu gladni? Sito pa besno?

Ili se samo pridržavaju onog starog saveta da podanicima treba dati hleba i igara? A pošto za davanje hleba nisu ni voljni (sitima se teže manipuliše), ali ni sposobni (mada udaviše pričom o uspesima) ostaje im samo da nam daju igre. Ratne igre, pre svih ostalih.

No, sada su počele i Olimpijske igre, pa svi naši lokalni davaoci igara mogu da naprave kratki predah. Da obnove zalihu pljuvačke, da nauče neku malo više muškobanjastu foru od one ”to kaži tati i mami” ministra policije, da osmisle neku manje erotsku naredbu od ”neće biti intimiziranja sa kosovskim sportistima” ministra sporta…

A možda Olimpijada bude inspirativna i za formiranje vlade. Tim pre što se i to takmičenje odvija pod sloganom: važno je učestvovati – u vlasti.

Doduše, pošto pretendenti za to učestvovanje u vlasti sebe doživljavaju kao osobe sa posebnim potrebama, možda bi bilo prikladnije poređenje sa Paraolimpijadom, samo kad ne bi bilo suštinske razlike između njih i stvarnih paraolimpijaca koji nemaju nikakve posebne potrebe (imaju iste potrebe kao i svi mi, samo su im ”posebne” okolnosti života). Za razliku od njih, ovi naši paraparaolimpijci imaju zaista posebne potrebe koje druge ljudi nemaju. Posebnu potrebu da budu vlast po svaku cenu.

U kojim će se disciplinama takmičiti paraparaolimpijci? Pa uglavnom u samo jednoj. U disciplini. Što disciplinovaniji to bolje. A najbolji će kasnije biti raspoređeni na položaje na kojima će moći da se predstave kao nedisciplovani pripadnici vlasti i da kao takvi svojim javnim nastupima disciplinuju koalicione partnere, strane političare, javne ličnosti i koga već sve zatreba. I tako sve do sledeće Paraparaolimpijade.

Peščanik.net, 08.08.2016.

The following two tabs change content below.

Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)