PETICIJA ZA SMENU AVRAMOVA

Neformalna grupa građana Pančeva i nekoliko lokalnih nevladinih organizacija u ponedeljak i utorak, 27. i 28. oktobra, od 10 do 18 sati, na Korzou prikupljaće potpise za smenu dr Miladina Avramova, državnog sekretara u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

Doktor Avramov nizom svojih neprimerenih izjava već nekoliko nedelja pokušava da zataška i umanji nivo aerozagađenja u našem gradu, što nanosi nemerljivu štetu svim pokušajima da se ekološki problemi u Pančevu reše, uključuju i one projekte iza kojih stoji ministarstvo čiji je Avramov činovnik.

Sasvim je neprihvatjivo da posle arogantnih neistina koje je izgovorio, Avramov i dalje obavlja državnu funkciju i to na poslovima zaštite života i zdravlja građana.

On je nedavno izabran i za člana Radne grupe zadužene za praćenje životne sredine u Pančevu.

Pozivamo građane da se pridruže akciji za njegovu smenu pre nego što i sa te funkcije počne da pravi štetu.

 
IZJAVE DR MILADINA AVRAMOVA

Ako je benzen skočio preko 10 mikrograma, pa je 50, 60, 100, on naravno doprinosi generalno godišnjem proseku, ali on nije štetan po zdravlje.

Na karti Evrope Pančevo više nije crna, nego siva zona.

Trenutni skok benzena može da ide i do 1000 nekoliko sati i nije štetan po zdravlje, ja ne želim da vas u to ubeđujem, jednostavno iznosim činjenice.

Kotlarnice na mazut, njih ukupno 27, i saobraćaj najviše su odgovorni za povećanje čestičnog zagađenja u Pančevu. Napomena: Trenutno rade samo dve kotlarnice na mazut.

 
Peščanik.net, 27.10.2008.

Poštovani gospodine ministre Duliću,

Ugroženi stanovnici Pančeva, u ime ustavom zagarantovanog prava na zdravu životnu sredinu, očekuju od Vas:

 • Da se zaustavi svakodnevno zataškavanje o trovanju građana.
 • Da uvođenjem dobrih mehanizama ne dopustite da novi, budući vlasnici NIS-a zateknu pravno i faktičko stanje u kome trovanje građana prolazi bez posledica.
 • Da se zagađivači iz Južne zone zaista, uvek i potpuno primoraju na obustavljanje manipulativnih aktivnosti tokom nepogodnih vremenskih uslova.
 • Da se preispitaju dosadašnje investicije u životnu sredinu i da se zagađivači primoraju da najzad ulože realna sredstva u sanaciju svojih postrojenja.
 • Da se na sudu nastave svi procesi protiv odgovornih lica iz Južne zone.
 • Da se u Pančevu broj republičkih inspektora poveća bar na dva kako bi se omogućile inspekcije Južne zone tokom noći, vikenda i praznika. Potrebno je takođe i omogućiti službeno vozilo za inspektore, kako ne bi zavisili od zagađivača, a naročito je neophodno preispitati dosadašnji rad pančevačkog republičkog inspektora za životnu sredinu Jelene Stanković.
 • Da se poveća broj mernih stanica opštinskog monitoring sistema, omogući njegovo redovno baždarenje i održavanje u ispravnom stanju. Neophodno je da se opštinski monitornig konačno prizna od države, kako bi rezultati njegovih merenja bili prihvatljivi na sudu.
 • Da se u centru Pančeva postavi jasno vidljiv monitor koji će imati jasnije predstavljanje podataka od dosadašnjeg i svakom građaninu pokazivati da li je neka granična vrednost imisije prekoračena.
 • Da se uvedu granične vrednosti imisija za one otrovne materije za koje ona nije propisana.
 • Da se vrate sirene u slučaju epizodnog zagađenja drugog stepena.
 • Da se uradi medicinska studija uticaja benzena i drugih ugljovodonika na zdravlje ljudi u Pančevu (trenutno postoji slična studija samo za čađ), kako bi se konačno zaustavila obmana kako je benzen dobar za ljudsko zdravlje.
 • Da se nastavi sadnja stabala na teritoriji grada, kako bi se podigla temperatura tla i smanjio efekat toplotne inverzije.

GRUPA NEZADOVOLJNIH
GRAĐANA PANČEVA

Pančevo,
20. oktobar 2008.

 
Peščanik.net, 27.10.2008.