Kika, kikindski mamut http://goo.gl/gY7RaD

Putevi Marka Marinkovića, direktora Poreske uprave Srbije i nedeljnika Kikindske iz Kikinde na čudan su se način ukrstili.

Pre jedno mesec dana, naime, na ovom istom mestu pisali smo („Ilija Čvorović ponovo jaše“) o „prvom porezniku Srbije“ i oštrim, mada biranim, rečima ukazali na povelike promašaje u njegovom shvatanju sopstvene funkcije, ali i, još više, (društvene) funkcije državne službe na čijem se čelu nalazi.

Nedugo zatim, komedijant slučaj je, baš preko jednog intervjua u Kikindskim, prvi put doveo u vezu gore navedene aktere („Čvorovići u besnom galopu“) pokazavši kako finansijski inspektori, blago rečeno, izlaze daleko izvan svoje nadležnosti i, u suštini, poresku policiju pretvaraju u političku.

Ovih dana, poreski organi su se ponovo našli u centru, malo širem doduše, pažnje javnosti: zbog navodnog poreskog duga novine Kikindske su blokirane. Kažemo „navodnog“, jer se ubrzo ispostavilo da nikakvog duga nema, nego da su poreznici obavezu Kikindskih povećali za – verovali ili ne – 200 puta. Poreski organi su, doduše, grešku ubrzo (u stvari, čim su uhvaćeni) priznali, ali – džabe, blokada nije mogla da bude skinuta i Kikindske nisu mogle da se pojave u prodaji.

Slučajno? Teško.

Ono, kaže se, ko radi taj i greši, ali ljudi i ispravljaju svoje greške. Ovde, međutim, ispravke nema, mada je krajnje jednostavna – dovoljno je da država vrati novac koji je neopravdano, neovlašćeno i nezakonito uzela. Poreskoj upravi Kikinde ne pada na pamet da to učini.

Da li se neko izvinio Željku Bodrožiću, vlasniku Kikindskih, zbog greške koja je učinjena? I zbog toga što nije ispravljena. Da li će Kikindskim biti nadoknađena šteta koja im je napravljena? Kome Kikindske da se žale? Priznajte da ste se (gorko) nasmejali na ova pitanja. I zaista, ona deluju malo smešno, ili bar krajnje naivno. A u stvari, sasvim su ozbiljna. Država nema pravo da kinji, maltretira i pljačka svoje građane.

Šta bi dakle u ovoj situaciji trebalo da uradi direktor Poreske uprave Srbije? U najmanju ruku trebalo bi da se izvini Kikindskim. Najbolje da lično ode, ali bilo bi dovoljno i pismo, makar elektronsko. Ukoliko to ne učini pokazaće u stvari da podržava pravno i faktičko nasilje državne službe kojom rukovodi, nad građanima Srbije.

A onda red dolazi na ministra finansija pod čijom je kapom Poreska uprava. Ako se ni on ne oglasi – onda premijer lično. To je lanac odgovornosti u prav(n)oj državi. Mada – na početku nisam mislio da od ovog teksta pravim komediju.

Iz novog broja Kikindskih

Ovaj, 838. broj Kikindskih, nije otišao u štampu, jer je Poreska uprava blokirala račun izdavača novina, firme “Partizanska štampa”, i pokupila sav novac sa kojim smo u tom trenutku raspolagali, a tako će biti dok god se ne isplati sav navodni dug po akontacijama poreza na dobit.

Blokirani smo uprkos našim molbama i utemeljenim žalbama u kojima smo obrazlagali da je akontacija poreza na dobit greškom obračunata u visini 200 puta većoj od realne.

Mi smo u protekla dva meseca, da bismo sprečili blokadu računa i gašenje novina, uplatili blizu 140 hiljada dinara po tom osnovu, očekujući da nadležni u Poreskoj upravi, uvidom u našu izmenjenju poresku prijavu i usvajajući našu žalbu, ponište rešenje o naplati akontacija poreza na dobit u visini od preko 600 hiljada dinara.

Međutim, ni naše pismene žalbe a ni usmene molbe da je apsolutno bespredmetno i neosnovano nastaviti sa naplatom akontacija u nerealno visokom iznosu, nisu naišle na razumevanje u Poreskoj upravi, kako u kikindskoj filijali, tako i u Regionalnom centru Novi Sad, i već su nam u protekla tri dana prinudnom naplatom sa računa skinuli preko 130 hiljada dinara.

Objašnjeno nam je samo da će nam taj, za nas ogroman iznos, biti računat kao pretplata za porez na dobit u narednim godinama, što znači da ćemo po našim sadašnjim prihodima i rashodima biti u višedecenijskoj pretplati?!

Ovo nemilosrdno i bezobzirno postupanje Poreske uprave onemogućilo nas je da radimo jedini posao za koji smo registrovani, a to je izdavanje novine, a brojne čitaoce lišilo je štampanog izdanja novina koje izlaze više od 16 godina.

Tim povodom je osnivač i urednik Kikindskih, Željko Bodrožić, održao konferenciju za medije ispred sedišta kikindske filijale Poreske uprave.

Čak i da smo krivi, a nismo, čak i da dugujemo taj novac državi po porezu na dobit, a ne dugujemo, i tada bi bilo nelogično da nas blokiraju za taj iznos, jer samim tim nas onemogućavaju da poslujemo i lišavaju mogućnosti da isplatimo navodne dugove. To znači da postoje drugi motivi za ovakav postupak kikindskih i novosadskih poreznika, a mi osnovano sumnjamo da je u pitanju namera da nas spreče da i dalje izlazimo. Ovo je pljačka u organizaciji državnih službenika i nemilosrdno gaženje naših osnovnih prava na rad i slobodu izražavanja – izjavio je Bodrožić i najavio od ponedeljka svakodnevne proteste ispred sedišta Poreske uprave u Kikindi.

Redakcija Kikindskih će se obratiti za pomoć i međunarodnim istitucijama, jer je očigledno da je država Srbija preko svojih poreznika odlučila da nas uguši i zauvek ugasi, a pozivamo i sve prijatelje i čitaoce da nam se pridruže u borbi za opstanak.

Prelistajte novo izdanje Kikindskih

Peščanik.net, 13.12.2014.


The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio Pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike (EP). 90-ih saradnik mesečnika Demokratija danas (ur. Zoran Gavrilović). Kada je sredinom 90-ih poništena privatizacija EP, sa delom redakcije stupa u štrajk. Krajem 1998. svi dobijaju otkaz. 1999. sa kolegama osniva Ekonomist magazin (EM), gde je direktor i zam. gl. i odg. ur, a od 2001. gl. i odg. ur. 2003. priređuje knjigu „Prelom 72“ o padu srpskih liberala 1972. 2006. priređuje knjigu „Kolumna Karikatura“ sa kolumnama Vladimira Gligorova i karikaturama Coraxa. Zbog sukoba sa novom upravom 2008. napušta EM (to čine i Vladimir Gligorov, Predrag Koraksić, Srđan Bogosavljević…), prelazi u Blic, gde pokreće dodatak Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto ur. ekonomske rubrike. U aprilu 2011. daje otkaz i sa grupom kolega osniva nedeljnik Novi magazin, gde je zam. gl. ur. Dobitnik nagrade Zlatno pero Kluba privrednih novinara. Bio je član IO NUNS-a. Sa Mišom Brkićem ur. TV serije od 12 debata „Kad kažete…“. Novije knjige: 2011. „Ispred vremena“ o nedeljniku EP i reformskoj deceniji u SFRJ (1963-73); 2013. sa Dimitrijem Boarovim „Kako smo izgubili (Našu) Borbu“; 2020. „Desimir Tošić: Između ekstrema“; 2022. „Zoran Đinđić: prosvet(l)itelj“.

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)