Baš smo mi neki nepouzdan svet. Ne samo da ili menjamo kanale čim počnu reklame (oni sporiji, ipak, uhvate prvi spot u bloku, zato je i najskuplji) ili požurimo da obavimo neki posao nego više čovek ne može da se pouzda ni u to da ćemo pročitati ono što nam stiže poštom. Svedok su mi kartonske kutije prigodno postavljene odmah ispod poštanskih sandučića, tako da bez zamaranja i pravljenja nereda možemo da se oslobodimo pregršti šarenih papirića (letaka ili otmenije – flajera) čak pre nego što ih pogledamo.

Kako onda da nas čovek natera da se zainteresujemo za robu koja nam se nudi? Pa, ponudom koja se ne odbija. Neki to rade ubeđivanjem lice u lice. Verujem da ste i vi (priznajte slobodno, naši smo), ili bar neko, obično stariji, iz vaše okoline, poklekli pred onim pričljivim prodavcima “komplet noževa, pride sat kao poklon, a pošto je gazdi danas rođendan, sve je upola cene”. Nije da vam treba i nije da je baš nešto, ali kad je skoro pa džabe… Ako vas ne vrbuju sa televizora ili kioska, zaskočiće vas kod kuće. A da ne bi i to završilo u nekoj kartonskoj kutiji, “kancelarija Velike nagradne igre” poslala mi je veliki koverat. Osim formata, strahopoštovanje treba da izazovu i silne nalepnice “sadržaj poverljiv”, “vremenski ograničen sadržaj” i, najupadljivija od svih – “u koverti pronađite poruku koju vam je poslao Žika Nikolić”. Voditelj. Meni.

Sadržaj kao da mi šalju iz NASE. Potpisani čekovi na moje ime, “garancija rezervacije”, pečati, bar-kodovi, “samo 4% stanovništva, strogi proces izbora, ali zadovoljavate kriterijume” (hm, ovo je za tužbu ili zbog lažnog ubeđivanja ili zbog narušavanja privatnosti), poštarina za “da” plaćena, za “ne” nije (lukavo)… I sve to – ako kupim atlas “Mladinske knjige”. Nisam uzvratila. Kažem ja – ne može čovek da se pouzda u nas.

Pun kufer marketinga

Peščanik.net, 18.09.2008.

The following two tabs change content below.

Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)