- Peščanik – Dev - https://dev.pescanik.net -

Smrt gospodina Goluže

Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Sećate li se novele Branimira Šćepanovića „Smrt gospodina Goluže“? Nije ni čudo ako se ne sećate, objavljena je zaista prilično davne 1977. godine. Malo kasnije (1982) Živko Nikolić je, po Šćepanovićevom scenariju, snimio istoimeni film, ali je meni, iako obožavam Nikolića, naročito „Beštije“, draža književna verzija.

Priča je zaista bizarna, nisu Šćepanovića uzalud zvali „pesnik apsurda“. Elem, u malo, zabačeno mesto, izvesno negde na Balkanu, dolazi nepoznati čovek sa namerom da u njemu izvrši samoubistvo. U stvari, on nije mislio da to zbilja uradi, nego je u jednom trenutku samo tako rekao da bi se otresao dosadnih i nepoverljivih varošana. Ali, ta njegova izjava je potpuno preokrenula situaciju. On odjednom postaje neobično popularan, lokalno stanovništvo se prosto utrkuje u izražavanju divljenja i poštovanja. To važi ne samo za muškarace, već i za žene, za njih zapravo naročito – što nam je u filmu dočarala lepa Savina Geršak – život mu postaje lep i bogat. Zahvaljujući žrtvi, na koju se navodno sprema, on stiče ugled i moć kakve nikakda nije imao.

Vreme, međutim, prolazi, a sa vremenom rastu očekivanja, koja prerastaju u pritisak na našeg junaka da ispuni dato obećanje. I on se našao pred problemom kako da ljudima čije je divljenje zadobio, objasni da je odustao od svog nauma. Dovijao se na razne načine, ali za te njegove pokušaje niko nije imao razumevanja. Naprotiv, nestrpljenje je raslo. Nazad prosto više nije imao kud. I, na kraju, tražeći do poslednjeg časa izlaz iz situacije u koju je sam sebe uvalio, gospodin Goluža se praktično slučajno oklizne i sa ograde mosta strmoglavi u bezdan ispod sebe.

Što bi rekao Lane Gutović, ne znam zašto sam vam sve ovo ispričao, ali mislim da ne šteti. A čim ne šteti, znači da koristi.

Peščanik.net, 04.11.2016.

The following two tabs change content below.

Rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika.

Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)