Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Počelo je. Ne, ne to što vi priželjkujete – počelo je zlatno doba. Došlo je tiho, nezvano, samo, baš kao prva ljubav u Balaševićevoj pesmi. Prikralo nam se negde prošle nedelje i niko ga ne bi ni primetio da nam nije javljeno sa najvišeg mesta.

Za početak, zlatno doba je donelo drugačiju matematiku. Ili je drugačija ili naša vlast ne ume da računa (mada ne treba odbaciti ni mogućnost da nas vlast samo svesno obmanjuje) tek – računica da „ako vam vratimo otete penzije, svi ćete imati značajno manje para“, sada više puj, pike, ne važi. Jer u zlatnom dobu, a i posle opomene MMF-a da će sudske tužbe penzionera urušiti državni budžet, vlast kaže: svi ćete imati nikad veće penzije. Samo što, iz iskustva koje imamo sa ovom vlašću, nije baš jasno da li „nikad veće penzije“ znači da one nikad neće biti veće ili da se, po novoj zlatnodobaškoj matematici, ono što je realno manje ima smatrati nerealno većim? Bilo kako bilo, vlast je to navodno povećanje odložila do nekog (izbornog, referendumskog?) datuma „krajem ove ili početkom sledeće godine“. Jer je onima u trećem dobu dovoljno što žive u zlatnom dobu, šta će im još i penzije.

Osim penzionera, vlast će pozlatiti i svoje poluge sile. Policija, kojoj se čak i nove uniforme najavljuju kao da će im se kupiti po avion a ne po komad obavezne radne odeće, sada dobija priliku da kupuje stanove po privilegovanim cenama. Doduše, ne baš sada nego jednom ako neki jeftini stanovi budu izgrađeni i ne baš samo oni već i ljudi iz vojske i bezbednosnih službi i ne baš sasvim sigurno, jer je i naučni kadar svojevremeno dobijao u najavi iste jeftine stanove pa nikom ništa. Što naravno ne znači da vlast baš nikome ne dodeljuje nekretnine ispod cene (i ispod žita) već samo da ih ne dodeljuje ubogima.

U međuvremenu se i gradonačelniku Beograda pozlatila dosadašnja funkcija. On će ubuduće biti ministar finansija jer ga preporučuje (osim predsednika države, naravno) i to što je, po premijerkinim rečima, „pokazao kako se vodi odgovorna fiskalna politika“. Jer, u zlatnom dobu, kad namerno preplatiš i fontanu i jelku, kad papreno plaćaš to što grad čak šest meseci šljašti jeftinim novogodišnjim sjajem kao i da se loše obavljeni ulični radovi popravljaju po još višim cenama – to nije neodgovorno. To je ne odgovorno – ne odgovaraš ni pred sudom javnosti a kamoli pred krivičnim.

Peščanik.net, 28.05.2018.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)