Iako sam se prošli put pravila pametna i objašnjavala zašto bi sve Vostani Serbije bila bolja himna od sadašnje, red je i da priznam zašto ne bi. Zato što naši mudri vladari znaju šta se desi kad nas država pozove da se probudimo i da ustanemo. Kad nas je onomad pozvala u odbranu srpstva, mi poharasmo tuđe države ko da su naše i razvalismo našu ko da je tuđa. Kad nas je posle pozvala u odbranu kosovstva, mi polomismo pola glavnog grada i par glavnih ambasada.

Doduše, ni druge države ne pozivaju svoje podanike da se probude i ustanu. Naprotiv. Rusija je Paradu ponosa osudila na sto godina progona (mnogo blaža kazna za pankerke je valjda na molbu Putina), a u Americi će, ako ga se dočepaju, Asanž proći mnogo gore nego Parada u Rusiji. Pa kad velesile nisu lude da dozvoljavaju buđenje (jes’ pa da im se dese arapska proleća) što bismo se mi pravili pametni i to još stavljali u himnu.

Ne, ne. Ne samo da nećemo Srbiju buditi, nego ćemo i probuđeno građanstvo lepo uspavljivati. Uspavljivaćemo ga himnom (sve će to bog srediti), pa posledično crkvom (i kišu će bog srediti ako ga, baš kao i mudri kralj u Malom princu, zamolimo tek kad se steknu (meteorološki) uslovi), ali primarno – medijima. Čak je i B92, radio-televizija koja nas je godinama budila i održavala budnima, postala veliki emiter uspavanki, što kroz najprizemnije kupovne formate, što kroz još prizemnija autorska ostvarenja.

Mnogo strašnije od primisli da bi nas nova vlast mogla vratiti u devedesete je da to rade oni koji su nas iz devedesetih izvlačili.

Laku noć.

Peščanik.net, 28.08.2012.

The following two tabs change content below.

Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)